Ліга чемпіонів УЄФА: останній турнір у звичному форматі

Чоловічий світ

13 лютого після зимової перерви повернувся головний турнір у європейському футболі. Цього року Ліга чемпіонів УЄФА в останній раз пройде у звичному форматі, а наступного року турнір вже відбуватиметься за новими правилами.

З сезону-2024/25 у груповому етапі гратимуть 36 команд. Замість розподілу на групи усі учасники потраплять до єдиної таблиці. Основний етап проходитиме за швейцарською системою, яка підбирає суперників на основі результатів. Клуби одного рівня випадатимуть один на одного, таким чином зросте кількість топ-матчів. Кожна команда зіграє по вісім ігор, по чотири вдома та на виїзді.

За підсумками основного етапу Ліги чемпіонів УЄФА вісім найсильніших команд вийдуть безпосередньо до 1/8 фіналу, 12 найгірших — вилетять із турніру. Клуби, які займуть місця з 9 по 24-те, проведуть додатковий раунд плей-офф, переможці приєднаються до лідерів таблиці в 1/8 фіналу. Далі турнір продовжиться у звичному форматі на вибування.

Таблиця Ліги чемпіонів: головні фаворити турніру

Чим ближче фінал, тим більше аналітики обговорюють шанси команд на успіх. Таблиця Ліги чемпіонів теж стає дедалі цікавішою. Серед головних фаворитів називають такі команди:

  • «Манчестер сіті». Англійський клуб — чинний володар трофея та чемпіон світу. Команда Хосепа Гвардіоли йшла до перемоги довгих сім сезонів і, напевно, намагатиметься повторити тріумф. У разі перемоги «Сіті» стане лише другою командою в новітній історії, яка змогла захистити титул. До цього кілька разів поспіль у Лізі чемпіонів перемагав лише «Реал Мадрид» під керівництвом Зінедіна Зідана.
  • «Реал Мадрид». «Вершкові» лідирують за кількістю перемог у Лізі чемпіонів. Іспанський клуб вигравав кубок рекордні 14 разів — це вдвічі більше, ніж у «Мілана», що йде на другому місці. Немає сумнівів, що у цьому розіграші команда намагатиметься взяти ювілейний 15-й трофей. Команда прагне перемагати в кожному матчі та завдяки характеру переможця може перевернути навіть безнадійні ігри. Це одна із заслуг Карло Анчелотті — тренера, який спеціалізується на турнірах на вибування. В груповому етапі команда виграла всі матчі, що підтверджено таблицею Ліги чемпіонів.
  • «Баварія». У другій половині минулого сезону керівництво клубу сенсаційно звільнило тренера Юліана Нагельсманна та призначило Томаса Тухеля. Команда почала програвати та стала чемпіоном Німеччини лише в останньому турі. Цього сезону невдачі продовжуються — «Баварія» програла матч за Суперкубок, вилетіла з Кубка Німеччини та відстає від «Байєра», що лідирує в чемпіонаті. Перемога в Лізі чемпіонів — одна з головних цілей клубу цього сезону.
  • «ПСЖ». Паризький клуб важко пройшов груповий етап Ліги чемпіонів, натомість у чемпіонаті Франції грає набагато впевненіше: там ПСЖ програв лише одного разу і зараз лідирує з комфортним відривом. ПСЖ має молодий склад, який довго не міг адаптуватися до атакувального стилю тренера Луїса Енріке. На середину сезону команда набрала хід і тепер перемагає суперників то з розгромним рахунком, то всуху. Ліга чемпіонів — турнір більш серйозного рівня, ніж Ліга 1. Але після невпевненого початку розіграшу клуб має всі дані, щоб приємно здивувати своїх фанатів. 

Дуже скоро ми дізнаємося, чи справдяться прогнози експертів. А щоб завжди бути в курсі подій головного європейського турніру, слідкуйте за Лігою чемпіонів на UA Футбол.

Автор ua-football: Олександр Риженко


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай