Стрес перед іспитами: як знизити напругу і зберегти спокій

Здоров'я

Зовнішнє незалежне оцінювання – найбільш хвилюючий час для кожного абітурієнта. Ті учні, які не готувалися заздалегідь, за короткий проміжок часу повинні почати активно повторювати вивчене і вивчати те, чого не знали. У такому разі абітурієнту може бути доцільним індивідуальні заняття з репетитором або онлайн підготовка до ЗНО в спеціалізованому навчальному центрі.

Перешкодою на шляху до поставлених цілей може стати зайве хвилювання. Як позбутися стресу перед іспитами? Розглянемо рекомендації як подолати хвилювання, що заважає, та страх перед невдачею.

Причини виникнення стресу

Стрес виникає як реакція організму на екстремальні умови, що порушують емоційну рівновагу людини. Він проявляється через симптоми, такі як депресія, дратівливість, проблеми зі сном, головні болі, прискорене серцебиття, розсіяна увага, тремтіння кінцівок, тривожність і зниження працездатності. Якщо стрес затягується, він може спричинити неприємні захворювання та неадекватні вчинки, а також погіршити наявні стани, тому важливо одразу вживати заходів за перших ознак нервового напруження. Причинами стресу під час іспитів можуть бути:

  • брак упевненості у своїх силах і знаннях. Викладачі пригнічують учнів, наголошуючи на їхніх недоліках і перебільшуючи їхню непідготовленість, адже результати ЗНО впливають на рейтинг навчального закладу;
  • додатковим джерелом стресу для підлітків є тиск з боку батьків, які наголошують на необхідності отримати ідеальні оцінки, пов’язуючи це з майбутнім успіхом у житті;
  • нерівномірний розподіл навчального навантаження також сприяє нервовій напрузі, коли підліток змушений стиснути весь матеріал у кілька днів перед тестуванням, хвилюючись, що не зможе запам’ятати все і зробить помилки під час відповідей.

Як впоратися зі стресом під час ЗНО?

Ось кілька простих порад, які допоможуть вам уникнути стресу та його наслідків.

  1. Підготуйтеся до перемоги, а не до можливої поразки. Навіть якщо результат не буде таким, яким ви очікували, важливо пам’ятати, що це не кінець світу. Ніхто не покарає вас, світ не припиниться, і ви продовжите дихати. Усе зрештою стане на свої місця.
  2. Почніть готуватися до ЗНО завчасно. Що раніше почати підготовку, то більше впевненості ви відчуєте. Навіть відмінники потребують планомірної та тривалої підготовки, щоб уникнути стресу. Розумно розподіліть своє навантаження, не починайте із запитань, на які ви вже знаєте відповіді. Це може створити хибне відчуття повного розуміння, а потім може забракнути часу на складний матеріал, що ще більше погіршить нервову ситуацію. Тому починайте підготовку заздалегідь.
  3. Зосередьтеся на одному предметі під час підготовки. Важливо готуватися з одного предмета за раз і не відволікатися на інші. Спочатку опануйте матеріал з однієї дисципліни, а потім переходьте до наступної. Найкраще це робити в різні дні, щоб уникнути переплутування інформації.
  4. Якщо у вас виникають незрозумілі моменти під час підготовки до іспиту, не соромтеся звернутися до викладача і попросити пояснень. Ваш викладач також зацікавлений у вашому успіху на ЗНО та готовий допомогти вам.
  5. Дотримуйтеся встановленого розпорядку дня. Уникайте підготовки до іспиту вночі. Підтримуйте свій звичайний розпорядок, щоб організм і нервова система почувалися в нормі. Підготовка до ЗНО – це особливий вид роботи, але збереження режиму допоможе знизити напругу.
  6. Робіть перерви. Рекомендується робити перерву кожні 45 хвилин підготовки до ЗНО. Візьміть 10-хвилинну перерву, щоб розтягнутися, випити сік, зробити вправи для очей або просто вийти на деякий час до вікна чи на балкон. Це допоможе вашій нервовій системі залишатися активною, поліпшить засвоєння матеріалу та знизить рівень нервової напруги. Не займайтеся підготовкою понад вісім годин на день. Ваш мозок не зможе ефективно засвоїти більше інформації, що може спричинити підвищену дратівливість і проблеми з пам’яттю, що, своєю чергою, може призвести до помилок.

Невелике хвилювання в день іспиту – це нормальне явище, яке допомагає вам готуватися до випробування і не обов’язково пов’язане зі стресом.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай