Пуер – бадьорий чай з потрясний ефектом!

Здоров'я

Говорячи про китайський чай неможливо не згадати Пуер. Це напій з багатим історичним минулим і світовою популярністю, який бере початок з провінцій Юньнань, Сичуань і Гуанчжоу. Виробляють його з листя диких дерев, піддаючи тривалій ферментації.

Серед популярних видів можна виділити:

Специфіка ферментації

Перед тим, як приступити до обробки, сировину залишають в тіні «відпочити» на деякий час, а далі обсмажують в печі. За рахунок цього природна ферментація зупиняється. Ще 4 дні сировина сушиться на свіжому повітрі, іноді використовують навіси і піч. Така сировина вже готова до вживання і називається Шен Пуер.

Для приготування Шу Пуеру листя додатково ферментують, фасуючи в купи шарами до 40 см. Їх поливають водою і накривають на 60 діб – періодично сировину ворушать і просушують. Далі листя розпарюють, фасують, сушать і готують для реалізації. За рахунок специфіки виробництва такий напій набуває земляного смаку, м’якості з помірною терпкістю і гіркуватістю.

Чи закопують Пуер?

Ні, це міф. Земляний смак додають напою мікроорганізми, які з’являються під час періоду ферментації. Вологе середовище і тепло служать сприятливим середовищем для їх розвитку, а також сприяють руйнуванню самого листа.

Фасовка Пуеру

У розсипний вигляді цей чай зустрічається рідко. Набагато частіше виробники його фасують в:

  • млинці – Бін Ча;
  • гнізда – То Ча;
  • цеглини – Чжуань Ча;
  • квадрати – Фан Ча;
  • гарбуза – цзинь гуа.

Пуер — ранковий чай

Науково доведено, що напій відмінно бадьорить, підвищує активність і робить людину більш сконцентрованою. Також його корисні речовини позитивно впливають на травлення, швидкість переробки їжі і прискорюють метаболізм. Тому цей чай добре підходить для ранкового споживання, як вдала альтернатива каві.

Як заварити Пуер?

Такий чай можна заварювати як традиційним способом – з використанням спеціального посуду, так і просто заливаючи окропом. Наприклад, Шу Пуер на 1 л потрібно 10 г, а Шен Пуер 8 г. При цьому, воду важливо брати якісну і правильної температури для конкретного виду чаю. Всі ці параметри впливають на смакові властивості напою. Єдине, напій не п’ють відразу. Його потрібно промити кілька разів окропом, щоб сторонні речовини змилися. Так можна робити до 10 разів, змінюючи тривалість.

Заварювання Пуер в таблетках

Такий чай заварюється за аналогічною технологією. На 100 мл води досить 3 г заварки. Його кілька разів промивають окропом, потім п’ють. Пуер – корисний чай з невибагливою послідовністю приготування. Оволодіти технікою може будь-яка людина, а смакові властивості і аромат неможливо порівняти з чим-небудь.

Джерело: онлайн-магазин “Space Coffee”.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай