Чи допоможе натуропатія вилікуватися

Здоров'я

Можливо, але ризик надто великий.

Що таке натуропатія

Натуропатія – це лікування за допомогою натуральних засобів. Але найчастіше так називають лженаукове вчення. Його послідовники вірять, що організм може зцілити себе сам, якщо направити його в потрібне русло: правильно харчуватися, берегти себе від стресу, відмовитися від операцій та ліків, замінивши їх на вітаміни та добавки.

Натуропати використовують безліч альтернативних методів, таких як сироїдіння, лікувальне голодування, фітотерапія, аюрведа, аромотерапія, гірудотерапія (лікування п’явками), духовні практики, йога та багато інших.

Чому люди вірять натуропатам

Молодь посміюється з бабусь, які «заряджали» воду перед телевізором, але охоче чистить організм і їсть кілограми вітамінів. Є кілька причин, чому це відбувається.

Натуропати діляться «таємними знаннями»

Розуміння того, що відбувається, почуття безпеки та спільності – важливі потреби людини. Особливо за часів криз та потрясінь. Тому люди схильні вірити у теорії змов. Цим користуються адепти лженаукових навчань.

Натуропати говорять про знання, які недоступні традиційним лікарям. Наприклад, що справжня цілюща сила природи скомпрометована сучасною медициною та фармкомпаніями. На противагу цьому вони оздоровлюють людину повністю за допомогою натуральних засобів і лікують причину, а не пригнічують симптоми.

Вони пропонують ілюзію контролю за здоров’ям

Традиційна медицина не завжди може відповісти на якісь питання: звідки взялася хвороба? чому лікування комусь підійшло, а комусь ні? чому один пацієнт вижив, а інший ні? Через це людина може відчувати власну безпорадність. А ось володіння таємною інформацією створює відчуття контролю.

Натуропати пропонують конкретні рішення: якщо робити як вони пропишуть, то буде такий результат. При цьому їх методи не дають миттєвого результату і, як правило, передбачають якусь роботу над собою. Наприклад, вони люблять поєднувати прийом добавок, певні фізичні вправи, дотримання суворої рослинної дієти та періодичні голодування для очищення організму.

У цій ситуації завжди можна сказати, якщо метод не працює, що людина недостатньо намагається. Тому пацієнт вважає, що благополучний результат у його руках. На жаль, це завжди так.

Вони користуються помилкою того, хто вижив

Багато нетрадиційних цілителів свої рекомендації дають через месенджери та соціальні мережі. З погляду закону, так набагато складніше потрапити під статтю кримінального кодексу. Все онлайн, жодних записів та документів – жодної відповідальності.

Якщо лікування все-таки допомогло, то про успіх можна написати на своїй сторінці, прикріпити подяку та фото результату. А якщо ні, то про це ніхто не дізнається.

Під час пандемії багато натуропатів стали продавати свої «методичні рекомендації» щодо лікування вітамінами та добавками. На сторінках цілителів можна знайти безліч вдячних відгуків тих, хто одужав навіть без ускладнень.

Все нічого, але вірусні інфекції часто проходять без лікування. Як визначити, наскільки допомогла куркума? І якщо немає неупередженого обліку, скільки людей вилікувалися, а скільки запустили хворобу і опинилися на штучній вентиляції легень?

Вони знають про проблеми традиційної медицини та можуть протиставити себе їй

Якби в медицині все було чудово, то натуропати мали б менше клієнтів. Але насправді є кілька проблем.

По-перше, лікарі можуть вигоряти. І якщо це трапляється, вони менше залучаються до проблем пацієнта, менше співчувають і співпереживають. У державних поліклініках цього накладається відсутність часу. Наприклад, прийом терапевта за стандартами має тривати 12 хвилин. Як тут встигнути вислухати?

По-друге, не всі лікарі дотримуються доказової медицини, тому можуть застосовувати препарати з недоведеною ефективністю. Ні, вони не одержують за це гроші, адже лікування регламентовано стандартами. Але людям може не вистачити часу чи мотивації, щоб розібратися в нових дослідженнях, і вони за звичкою виписуватимуть той чи інший препарат і далі.

Можливо, і зворотна ситуація: деякі хвороби не вимагають якогось специфічного лікування. Але пацієнтові для власного спокою треба щось робити, а лікареві не вистачає цього розуміння.

Через нестачу часу лікар часто взагалі не пояснює, що сталося, навіщо те чи інше лікування, що буде далі і таке інше. Ось пацієнт і залишається віч-на-віч із призначеннями та інтернетом, в якому може зустріти натуропата. Той уважно вислухає, пояснить, що трапилося і як із цим боротися, посилатиметься на дослідження добавок, призначить багатоступінчасте лікування тощо.

Вони користуються наукоподібними термінами та софістикою

Натуропати беруть цілком наукові теорії і дуже спрощують їх, щоб підігнати під свої висновки. Це називається софістикою та породжує історії про шлаки та токсини, дисбактеріоз, паразитів, дефіцит мікро- та макроелементів.

Так, у 2016 році Йосінорі Осумі отримав Нобелівську премію з медицини та фізіології «за відкриття механізмів аутофагії». Цю роботу часто наводять як доказ, що при голодуванні організм знищує ракові клітини. Але сам учений неодноразово заявляв Відкрита лекція «Аутофагія та особливості голодування, що продовжує життя», що робота була на дріжджах і це не можна переносити на людину та пухлини.

Вони апелюють до традицій

Люди часто гадають, що щось правильно тільки тому, що практикувалося століттями. Але це помилка.

До Земмельвейсу десятки років лікарі не мили руки перед тим, як прийняти пологи. Він перший припустив, що «родильна гарячка» має інфекційну природу, але його пропозиція мити руки хлорним вапном перед оглядами сприймали в багнети, тому що “завжди так робили – і нічого”. Лише через роки після своєї смерті він здобув визнання, а його відкриття врятувало мільйони життів.

Натуропати посилаються на досвід предків, давні вчення та традиції. Але поки що немає доказів, до всього потрібно ставитися критично.

Вони створили субкультуру

Завдяки рекламі та відомим послідовникам натуропатія перетворилася на модний віяння для успішних та усвідомлених. Люди скуповують добавки з іноземних сайтів не лише через віру в диво, а й для того, щоб викласти їх у соцмережах. До того ж нетрадиційна медицина — дороге задоволення, тож це свого роду показник достатку.

Що вчені думають про натуропатію

Частина натуропатичних методів, наприклад, фітотерапія, дійсно має обґрунтування. Але на них припадають тисячі практик, які не довели своєї ефективності або навіть шкідливі: клізми з кавою, чищення від шлаків, велика кількість вітамінів, виведення паразитів сумнівними добавками та багато інших.

Натуропати люблять називати себе лікарями. Але треба розуміти, що навіть акредитований натуропатичний університет не зрівняється з будь-яким медичним вузом — достатньо зіставити їх навчальні програми. Що вже казати про курси! Навіть ті наукові школи, що загалом не мають нічого проти альтернативної медицини як доповнення, говорять, що необхідні стандарти підготовки, які б пов’язали натуропатію і традиційну медицину.

Джуліанна Лем’є

Старший науковий автор Genetic Engineering and Biotechnology, професор відділення біології Нью-Йоркського міського коледжу.

На сайті Асоціації акредитованих натуропатичних медичних коледжів (AANMC) говориться, що «лікарі-натуропати та традиційні лікарі представляють дві різні гілки медичного дерева». Хотіла б побачити це дерево, тому що в нього мають бути дуже довгі гілки.

Чи може натуропатія принести користь

Так. Деякі практики – наприклад, йога, дихальні вправи, відмова від швидких вуглеводів на користь овочів та фруктів – допомагають людям вести здоровіший спосіб життя.

Крім того, натуропатію можна розглядати як частину комплементарної або додаткової терапії. Навіть Американське онкологічне співтовариство рекомендує деякі методи, наприклад аромотерапію, масаж або тай-цзи. При цьому вони попереджають, що безконтрольний прийом добавок може зашкодити.

Чим натуропати можуть зашкодити

Трьома речами.

Вони закликають не робити щеплення

Натуропати заперечують вакцинацію. Через це у світі знову виникають спалахи захворювань, що призводять до інвалідності та смерті. Наприклад, у 2019 році показники захворюваності на кір досягли показники смертності від кору у всьому світі в період з 2016 по 2019 р. зросли на 50%, і в 2019 р. ця хвороба забрала понад 207 500 життів/ВООЗ максимуму за останні 23 роки, зріс на 50% порівняно з 2016-м.

У 2020 році сталася трагічна історія: загинув Піврічний син сироїдів-антиприщепників заразився кашлюком і помер. Його батьки — відомі в Мережі сироїди-натуропати, які продають свої методики лікування, відмовилися робити синові щеплення.

Зараз мама малюка веде новий курс, у якому вчить, як відмовитися від традиційної медицини, бо вважає, що її дитину вбили лікарі.

Вони наказують відмовитися від традиційного лікування

Лікувати якісь захворювання альтернативними способами дуже небезпечно. Особливо якщо це походить від блогерів, вони буквально можуть убити своїми порадами.

Так, 28-річна дівчина померла Онкохвора відмовилася від лікування і слідувала порадам модного блогера. Дівчина згасла за кілька місяців/360 через те, що відмовилася від традиційного лікування раку і дотримувалася рекомендацій відомого натуропату.

Вони викачують гроші

За всі ці сумнівні методики люди платять натуропатам. Але це ще не все. Пацієнти залишають десятки тисяч у магазинах БАДів, а «цілювачі» отримують бонуси за покупки за реферальними посиланнями. Загалом натуропати матеріально зацікавлені в вас набагато сильніше, ніж «велика і жахлива» система охорони здоров’я.

Чи варто звертатися до натуропатів

Поки немає стандартів підготовки та незалежних досліджень, натуропати радше становлять небезпеку, ніж рятують життя. Щоб не потрапити на вудку шарлатанів, підходьте критично до їхніх порад, шукайте закордонні клінічні рекомендації та радьтеся зі справжніми лікарями.

Адже традиційна медицина — це не лише ліки та операції. У ній теж використовуються натуральні засоби та досвід минулого. Але розумно.

Наприклад, фізіотерапевти та реабілітологи застосовують лікування ваннами, водоростями, грязями та ще десятком природних методів. Терапевти та педіатри призначають лікарські трави, дають рекомендації щодо правильного харчування та фізичних навантажень. Акушери пропонують перечекати сутички у темряві, у басейні та під музику, а психотерапевти вчать медитативним практикам та допомагають впоратися з негативними емоціями.

Так що ви завжди можете знайти спеціаліста, який поділяє ваші переконання та дасть рекомендації, як поправити здоров’я максимально натуральним способом. Але у разі виникнення реальної небезпеки він зможе втрутитися та врятувати ваше життя.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай