Смаковий профіль арабіки з різних регіонів

Кулінарія

Арабіка – найпопулярніший сорт. За різними оцінками її частка у світовому обороті кави становить близько 70-75%. Чому ж вона набула більшого поширення, ніж робуста? Звичайно ж секрет тут криється у великій смаковій різноманітності. У цьому плані робуста одноманітніша та більш «плоска». Досвідчений кавоман легко розрізнить арабіку не тільки з різних континентів, але й навіть з окремих країн одного регіону вирощування. Розгляньмо це питання детальніше.

Африка

Африканська арабіка традиційно знаменита своїми квітковими та фруктовими смаковими нотками. Присмак здебільшого кислувато-солодкий та насичений. Особливою популярністю користуються сорти з Ефіопії, адже ця країна відрізняється особливо сухим і жарким кліматом. Смак у них багатий та складний, аромат – інтенсивний та стійкий. У напої часто можна відчути невелику солодкість, фруктову та винну складову.

Яскравим представником ефіопського сегменту є Їргачоф. Це сорт з найвищих плантацій з цілим букетом смакових відтінків:

  • виноград;
  • прянощі;
  • бергамот;
  • квіти.

Кенійська кава вирощується в гористій місцевості. Особливий клімат і висота над рівнем моря роблять її кислотнішою, з помітним фруктовим присмаком. Аромат у неї багатогранний, можна вловити нотки майорану, м’яти та ягід. Окрему категорію складають кенійські сорти сухої обробки, яка вважається найбільш натуральною. У їхньому запаху відчуваються ананас, перець, шоколад та інші екзотичні відтінки.

Південна та Центральна Америка

Насамперед тут варто відзначити Бразилію – найбільшого світового постачальника. Клімат там відрізняється від африканського. Там часто бувають заморозки, урагани та сильний вітер. Кавові дерева ростуть в основному на червоній глині – поєднанні перегною та вулканічної породи. Висота вирощування – низька, переважно це плоскогір’я.

Все вищезгадане відбивається на смакових властивостях. Бразильська кава відрізняється більш збалансованим та міцним смаком, без вираженої кислинки. Також він досить щільний, завдяки сухому способу обробки. У букеті можна відчути чотири основні відтінки.

  1. Шоколад.
  2. Карамель.
  3. Какао.
  4. Спеції.
Кава в зернах Арабіка Бразилія Моджиана

Найбільшу кислотність має кава з Сальвадора. Смак у неї ніжний, але аромат не надто насичений. У післясмаку добре помітна гіркота шоколаду та невелика нотка жасмину. Гватемальські сорти цінуються вище, оскільки відрізняються легкою ноткою диму. Кислинка в них легка та приємна. Також варто відзначити низку характерних квіткових відтінків у присмаку.

Колумбія – друга за масштабами вирощування країна. Це високогірна кава зі збалансованим смаковим та ароматичним профілем. Має хороший баланс кислоти та гіркоти. Продукт із Гондурасу, за своїми основними властивостями, багато в чому нагадує колумбійський. Тільки він менш кислотний, скоріше гіркуватий. Аромат – стійкий і насичений, а в післясмаку є ноти вина, мигдалю та вишні. Кава з Коста-Ріки цінується за знижений вміст кофеїну, а також м’який та делікатний присмак.

Азія

Ця частина світу переважно займається вирощуванням робусти. Але досить відомою є арабіка із Суматри. Кислотність у ній соковита, відчуваються нотки спецій та дерева. Також можна відчути терпку насолоду та ноти цитрусів (лайм, апельсин, грейпфрут). Що стосується запаху, то він більше горіховий та квітковий.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай