Судинна хірургія: найпоширеніші хвороби та перші симптоми

Здоров'я

Кровоносна система забезпечує рух крові по організму людини, забезпечуючи надходження кисню та поживних речовин до всіх органів тіла. Саме тому вона відіграє ключову роль у підтримці здоров’я людини. 

Кровоносна система складається з вен і судин. Саме вони слугують шляхом для крові.  За наявності перших симптомів хвороб вен чи судин людині слід звернутися до профільного спеціаліста — флеболога. Судинний хірург Львів допоможе підібрати оптимальне лікування для здоров’я вен. 

Чому важливо стежити за здоров’ям вен?

Найбільш вразливі до хвороб судини — це вени у ногах. Оскільки кров у тілі людини рухається по замкнутому колу (тобто від серця по артеріях і повертається назад до серця по венах), навантаження на вени у ногах досить велике. Саме тому стежити за їхнім здоров’ям так важливо для життя.  Приділяти увагу венам слід і з інших причин:

  1. Уникнути захворювань. Якщо слідкувати за станом вен, можна вчасно виявити і запобігти венозним хворобам (наприклад, варикоз, флебіт, тромбофлебіт).
  2. Зберегти нормальний кровообіг. Якщо вени здорові, не будуть виникати жодні проблеми із кровообігом в організмі (наприклад, набряки та біль).
  3. Зменшити ризик тромбозу. Утворення тромбів (згортків крові) у венах небезпечне для здоров’я і може призвести до тромбозу.
  4. Зберегти естетичний вигляд. Здорові вени — красиві ноги. Якщо людина не має проблем зі станом вен, її ноги менш схильні до появи варикозних розширень та інших дефектів.  

Коли слід звернутися до флеболога?

Спеціалісти рекомендують проходити профілактичний огляд раз на рік, аби вберегти вени і судини від хвороб. Регулярні консультації судинного хірурга допоможуть зберегти здоров’я та продовжити життя, а вчасне виявлення хвороб та призначення відповідного лікування допоможе уникнути серйозних ускладнень.

Судинні і венозні хвороби можуть спіткати як чоловіків, так і жінок, особливо у віці старше 45 років.  Також є люди з груп ризику, яким необхідний посилений нагляд за станом вен і судин. Сюди відносяться: 

  • вагітні жінки
  • люди з надмірною вагою
  • люди, що ведуть малорухливий чи занадто активний спосіб життя
  • люди з серцево-судинними хворобами
  • хворі на цукровий діабет
  • спортсмени
  • люди з ризиком спадкових хвороб вен

При яких симптомах слід звернутися до лікаря?

Найбільш поширеним симптомом захворювання вен є неприємний біль у ногах. Він може сигналізувати про розвиток багатьох хвороб, тому важливо вчасно звернутися за консультацією до флеболога і розпочати лікування. Також про наявність проблем з венами і судинами можуть сигналізувати наступні симптоми:

  • поява кульгавості під час ходьби, що супроводжується болями в м’язах чи сідницях
  • трофічні зміни на пальцях (вони можуть набувати чорного чи синього кольору)
  • трофічні виразки на гомілці
  • поява варикозних вен на ногах
  • поява різкого болю в нижніх чи верхніх кінцівках, що супроводжується побліднінням або онімінням
  • поява мерзлякуватості пальців рук чи ніг з постійною пітливістю
  • порушення зору і мови
  • поява пульсації в животі та біль після вживання їжі

Найбільш поширені судинні хвороби

Флеболог лікує вроджені та набуті хвороби вен і судин, найпоширенішими з яких є: атеросклероз, варикоз, тромбофлебіт, лімфангіт, трофічні виразки, тромбофілія, рак лімфатичних судин, хронічна венозна недостатність. Більшість хвороб судинної системи підлягають лікуванню. Головне — вчасно звернутися до спеціаліста та слідувати його рекомендаціям. 

Для діагностики і лікування хвороб судинної системи флеболог використовує різні методи. Спеціаліст проводить  зовнішнє обстеження шкіри, а також застосовує ультразвукове дослідження (УЗД), комп’ютерну томографію (КТ), магнітно-резонансна томографію (МРТ) тощо.

Не нехтуйте першими ознаками захворювань вен. Піклуйтесь про свій організм та звертайтесь по допомогу до профільних спеціалістів. 


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай