Ціни на яйця на Кіровоградщині мають яскраво виражену сезонність. При скороченні світлового дня та зниженні температури яйценосність курей знижується, відповідно і пропозиція від домогосподарств зменшується, а ціна на яйця починає зростати.
Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.
В той же час підприємства, які мали значні промислові потужності і мали змогу робити помітні товарні інтервенції на ринок, скоротили виробництво. Для прикладу, у філії “КІРОВСЬКИЙ” ПрАТ “Агрохолдинг “Авангард” до 24 лютого одночасно утримувалося більше 900 тис голів курей.
«Сьогодні ж потужності підприємства використовуються лише як розподільчі склади для продукції птахофабрик, що входять до складу агрохолдингу»,
– пояснила Валерія Фурманова.
За інформацією виробників, до сезонних факторів здорожчання яєць у 2022 році додалися специфічні, спричинені військовою агресією, зокрема знищення птахівничих комплексів, проблеми з логістикою, порушення технологічного ланцюжка.
Для задоволення потреб населення, яйця завозяться на територію області з інших регіонів.