На Кіровоградщині 45% шкіл готують сніданки і обіди за рецептами Євгена Клопотенка.
Нові норми харчування школярів затвердив кабінет міністрів з 1 вересня 2021 року. Про це повідомила директорка обласного департаменту освіти Ельза Лещенко.
“Тому що діти люблять чай з цукром, булочку солодку. Приготували їм картоплю із зеленим горошком – вони не розуміють цю страву, кажуть – не подобається. Гречка з капустою – теж не подобається. З перших страв зовсім нічого не подобається, більше подобаються страви, що були раніше “, – говорить кухарка кропивницької загальноосвітної школи №17 Алла Заєць
Вартість сніданку – 18 гривень, обіду – 22 гривні.
“Раніше у нас в меню були борщ, капусняк, пюре з котлетою, а зараз – чахохбілі, рибна юшка, рибні палички, картопляний гратен. Дуже багато вітамінів, фруктів, овочів“, – розповіла медична сестра Ірина Турчак.
Користівський ліцей Приютівської селищної ради
У Користівському ліцею Приютівської селищної ради навчається майже 2000 дітей, половина з них харчується у їдальні.
“Треба, щоб набагато більша кількість учнів була, тому що на одного кухаря покладається: приготування страв, миття посуду, розстановка. Треба розширити штат, а ми штат не розширимо у зв’язку з тим, що обмежені фінансові можливості громади“, – говорить директор ліцею Віктор Правий.
Кількість спецій у стравах дозволена відповідною комісією, говорить працівниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в області Тамара Третяк. “Збірник Клопотенка, який використовується в школах, пройшов державну санітарну епідеміологічну експертизу“.
За словами речниці управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Наталії Шевченко, раніше добова норма складала: 50-70 грам цукру, 10 грам солі на одну дитину середнього і старшого шкільного віку. Зараз – 5 грамів солі і 25 грамів цукру. Сіль тільки йодована.
Усі школи області стовідсотково мають перейти на нове меню з 1 січня.
Повідомляє Suspilne.Media