Які існують види кондиціонерів та чим вони відрізняються

Технології

Сприятливий мікроклімат — це запорука комфорту. Влаштувати його можна за допомогою кондиціювання повітря. Для цього в приміщенні рекомендується встановити кондиціонер з подачею повітря з вулиці, моноблоковий пристрій чи будь-яку іншу систему. Як відбувається кондиціювання повітря та які існують типи кондиціонерів — читайте в цьому матеріалі.

Що таке кондиціювання

В літній період в більшості приміщень значно підвищується температура повітря. Через це у людей в такому приміщенні може знизитись продуктивність, підвищитись потовиділення, а також можуть виникнути проблеми зі сном, слабкість. Уникнути цього можна завдяки кондиціюванню повітря.

Кондиціювання — це охолодження приміщення. Принцип роботи кондиціювання полягає у рециркуляції повітря. Кондиціонер втягує тепле повітря з приміщення, охолоджує його та випускає назад в кімнату. При цьому охолодження повітря відбувається наступним чином:

  1. Фреон (холодагент) всередині кондиціонера рухається у компресор, де він стискається та подається у конденсатор.
  2. У конденсаторі фреон продувається вуличним повітрям і охолоджується.
  3. Далі фреон поступає у терморегулювальний вентиль, де також додатково охолоджується.
  4. Після цього холодагент потрапляє у випарник, де обдувається теплим повітрям з приміщення. Це і призводить до охолодження кімнатного повітря.

При цьому слід враховувати, що залежно від типу кондиціонера, процес охолодження повітря може дещо відрізнятись.

Які існують типи систем кондиціювання

Сьогодні існує декілька видів систем кондиціювання. Всі вони мають свої особливості та підходять для використання в різних умовах:

  • Моноблокові кондиціонери. Такі пристрої складаються з одного блоку, який здатен як охолоджувати, так і нагрівати повітря. Використовувати моноблокові пристрої рекомендується там, де не має можливості встановити інший тип кондиціонера, наприклад на дачі, в тимчасовому житлі тощо.
  • Спліт-система. Такий тип складається із зовнішнього та внутрішнього блоку, які пов’язані між собою фреоновою магістраллю. Спліт-систему використовують переважно у квартирах та будинках.
  • Мульти-спліт система. Цей пристрій містить один зовнішній блок та кілька внутрішніх (до шести). Застосовується мульти-спліт система також у будинках та квартирах.
  • Мультизональна система (VRV або VRF-система). Це вдосконалена версія мульти-спліт системи, яка підтримує використання до 9 внутрішніх блоків. Мультизональна система переважно використовується в офісах, готелях, ресторанах, кінотеатрах.

При виборі кондиціонера важливо правильно визначити який саме тип пристрою підходить для приміщення. Це забезпечить ефективне та економне охолодження.

На що звернути увагу при виборі кондиціонера

Щоб підібрати відповідний кондиціонер побутовий, варто звернути увагу на такі характеристики:

  • Тип монтажу. Кондиціонери бувають настінними, підлогово-стельовими, касетними, канальними та колонними. Найпопулярнішим варіантом є настінний кондиціонер. Касетні та канальні пристрої ж рекомендується встановлювати на промислових виробництвах.
  • Потужність. Чим більша площа приміщення, тим більшою має бути потужність кондиціонера. Зазвичай для більшості квартир на кожні 10 кв. м потрібно не менше 1 кВт.

Кондиціонер — це незамінний пристрій для створення сприятливого мікроклімату під час літньої спеки. В Україні великий вибір різноманітних кондиціонерів доступний в інтернет-магазині Aqua-Life.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай