Як правильно зібрати зернові?

Технології

До збору врожаю аграрії підходять не менш прискіпливо, ніж до посівної.Тут треба підготуватися завчасно й бути готовим до несподіваних сюрпризів. Але не про все можна подбати заздалегідь.Тому треба завчасно вирішити де можливо купити запчастини для сільгосптехніки, щоб не затримувати робочій процес. Важливим аспектом, під час виконання робот для збору врожаю, є кваліфікація оператору комбайну, який здатний збільшити продуктивність машини на 15 – 30 відсотків. 

Що робимо першочергово

По-перше, треба спланувати сам процес збору врожаю, відобразивши його в часовому просторі. Робиться графік з датою початку робіт, та приблизно визначається кількість днів на все прибирання. Якщо ви працюєте на орендованій техніці, заздалегідь ознайомтесь з договорами орендодавців, та оберіть найкращий. Далі починаємо готуватися до самого збору врожаю. Вся техніка, повинна пройти технічний огляд та бути відремонтована. Якщо відкладати на останнє, кожна поломка, під час збору, буде коштувати дуже дорого, а іноді, може призвести до збитків. Якщо якийсь вузол не справний, або відпрацював свій ресурс, краще замінити його, звернувшись до дилерів, або на сайти, такі як https://hectare.ua, де можна знайти більшу частину вузлів та елементів.

Обов’язково подбайте про логістику, у яку входять:

  • зерновози – повинні бути відремонтовані, гума перевірена;
  • причепи – перевірити герметичність та чистоту кузова;
  • складські приміщення – провести уборку та позбавитись мотлоху, також прочистити вентиляційні решітки;
  • майданчик для вивантаження зерна – обов’язково мати у резерві, для запобігання простою, де можна вивантажити врожай.

Але, все ж, запобігти частковим втратам неможливо. Найбільш їх буває при соломотрясах чи на роторі. Не треба поспішати та завчасно робити збір врожаю, наприклад, при зборі рапсу, в той час коли на нижньому ярусі ще є зелені стручки, молотилка не захватить їх, що призведе до значних втрат.  

Подрібнене зерно у бункері, це поганий признак, його стане вдвічі більше, коли врожай буде проходити очистку. 

Також треба подбати про грунти, під час збору зерна. Вивіз врожаю здійснюється вантажними машинами по технологічній колії, яка залишається після комбайну. Це знижує ущільнення грунтів. Про це обов’язково треба домовитись з усіма учасниками збору врожаю.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай