Види арматури та як правильно її обрати

Технології

Залізобетон є одним із найміцніших матеріалів, завдяки чому він має високий попит у будівництві. Наприклад, для швидкого формування фундаменту можна залити та витримати залізобетонні блоки. Тому металева арматура може використовуватися як закладна деталь, залізобетонна конструкція, арматурна сітка для фундаменту, зварні з’єднання тощо.

Виріб виготовляють із вуглецевої та низькоколегованої сталі, яка очищена від шкідливих домішок. Завдяки цьому арматурні прутки міцні, витримують високе навантаження при розтягуванні та легко зварюється.

Види арматурних прутків

Є 2 види гарячекатаної арматури, для виготовлення яких використовують прокат на спеціальних станках: кругла та рифлена. Їхніми перевагами є:

  • Кругла — має високу міцність та виготовляється діаметром до 3,2 см. Її використовують у великих виробах, щоби покращити їхню міцність, а також у місцях із сильним розтягуванням.
  • Рифлена — має зовнішні насічки, які краще зчіплюють прутки із цементним розчином. Окрім класу А1000, вона виготовляється розміром 6–40 мм. Загалом рифлену арматуру обирають для армопоясу та стрічкового фундаменту.

Класи арматури

Є декілька класів арматури, які відрізняються хімічним складом, де чим вища цифра, тим міцнішим буде матеріал, наприклад, А300, А500, А600 тощо. Найбільший попит мають класи А400 та А240. Це доступні та міцні вироби, які можна використовувати для армування конструкцій. Також варто зазначити, що здебільшого класи А800/1000 виготовляються тільки під замовлення.

На якість арматури та її міцність впливають легуючі речовини, які додаються в склад виробу. Це може бути вуглець, титан, хром тощо.

Також для стійкості до іржі в складі прутків можуть бути хімічні елементи, наприклад, алюміній або хром. Такі класи позначаються літерами Ю та Х відповідно. Водночас в складі арматури можуть бути й нікель та ванадій. Їх використовують для будівництва швелера, труб, двотаврових балок тощо.

Загалом хімічні добавки дають змогу зменшити розширення при підвищенні температури, захищають арматуру від зовнішнього впливу та полегшують її скріплення під час зварювання.

Як правильно обрати арматуру

Щоб не помилитися із вибором арматурних прутків, варто дізнатися про їхній хімічний склад. Так, виріб із низьким складом вуглецю використовують для зведення невеликих споруд. Водночас якщо в хімічному складі цієї речовини багато, то такий виріб стане кращим вибором для зведення високих будівель, колон та споруд спеціального призначення.

Джерело


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай