В чому відмінність лужних батарейок від сольових?

Технології

На межі технологічного прогресу, коли електротехнічна продукція змінює свої форми та функції зі швидкістю вітру, особливого значення набувають  автономні джерела енергії. Серед них, на першому місці лужні батарейки, які забезпечують надійне живлення для широкого спектра пристроїв. Вони знайшли своє застосування у багатьох галузях — від електротехнічного обладнання до іграшок. І це не випадково, адже лужні елементи живлення мають ряд переваг.

Що таке лужна батарейка та який її принцип роботи

Такий вид також називають алкаліновою батарейкою — це тип елементів живлення, принцип роботи яких базується на хімічній реакції між цинком та марганцем. В них використовується лужний (алкаліновий) електроліт, зазвичай діоксид марганцю у суміші із вуглецевими речовинами. Отриманий виріб є небезпечними для довкілля, тому лужна батарейка потребує спеціальної утилізації.

Проте такі товари зручніші у використанні, ніж сольові. Для них характерні такі переваги:

  • довгий термін служби: алкалінові джерела зберігають заряд протягом багатьох років без втрати потенціалу ємності, через те що тільки під час замикання електричного ланцюга в елементі відбувається хімічна реакція з виділенням току;
  • висока місткість: видають більше енергії на одиницю маси порівняно з іншими типами батарейок;
  • стабільна напруга: характеризуються стабільною напругою протягом більшої частини свого життєвого циклу, тому безпечні у використанні для споживача та приладу;
  • здатність працювати при низьких температурах.

Основні параметри лужних елементів живлення

Модельний ряд розподіляється за напругою та об’ємом. Показник напруги означає кількість електричної енергії, яку може надати елемент, тоді як об’єм визначає час, протягом якого він здатен постачати цю енергію. Компанія АСКО-УКРЕМ пропонує асортимент з напругою 1,5 В та 9 В, доповнюючи пропозицію різними форм-факторами:

  • АА: мають стандартний розмір і використовуються в більшості електронних пристроїв;
  • ААА: відрізняються меншим розміром в порівнянні з АА і використовуються в компактному обладнанні;
  • C: схожі на маленькі бочки і використовуються в приладах, які вимагають більшого живлення.
  • D: це найбільший тип лужних батарейок, які використовуються в пристроях з високим споживанням енергії.

Чим лужна марганцево-цинкова батарея відрізняється від сольової

Батарейка лужна має кілька відмінностей від сольового аналога. У сольових джерелах в якості електроліту використовується кислотний розчин, в лужних моделях — лужний розчин, який формує більшу місткість і довший термін служби.

Також, лужна марганцево-цинкова батарея від різних брендів тримає стабільну напругу протягом життєвого циклу, що забезпечує надійне живлення приборів. Ще однією важливою відмінністю є те, що лужні батарейки можуть працювати при високих та низьких температурах, що робить їх більш універсальними для різних умов експлуатації.

Однак, необхідно врахувати, що лужні елементи живлення, за рахунок складових речовин, є більш агресивними до навколишнього середовища, ніж сольові. Тому правила використання включають рекомендації щодо утилізації, яких суворо треба дотримуватись.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай