Сублімаційний друк: технологія, види, переваги та недоліки

Технології

Останнім часом з’явилося багато сервісів, що пропонують послугу сублімаційного друку на футболках, кружках та багатьох інших предметах повсякденного використання. При цьому більшість замовників такої послуги не особливо розуміють, що є технологією сублімаційного друку і яким чином обране зображення переносять на тканину та інші матеріали.

Тому ми підготували статтю, в рамках якої надамо основну інформацію щодо сублімаційного друку. Розповімо про види технології, її плюси та мінуси, використовуване обладнання та витратні матеріали.

Технологія сублімаційного друку

У розумінні більшості людей сублімаційний друк – це процес перенесення конкретного зображення на носій з тканини, пластику чи іншого матеріалу. Суть цього визначення вірна. Ось тільки механізм перенесення трохи складніше, ніж представляє переважна кількість осіб, що цікавляться. Сублімаційний друк передбачає необхідність використання декількох видів спеціалізованого обладнання, а також дуже якісних витратних засобів і, звичайно ж, підходящих заготовок під друк (йдеться про футболки, чашки та інші предмети, на які наносяться зображення).

Сублімаційний друк – це процедура, що передбачає переведення твердого чорнила в газоподібну форму (під впливом температури близько 200°C) з їх подальшим проникненням у структуру заготівлі та подальшою конденсацією.

В даний час практикується сублімаційний друк на безліч варіацій заготовок – від невеликих чашок та сумок до інтер’єрних стійок. Принцип дії технології скрізь один. Єдиний нюанс – необхідність придбання або оренди придатного для конкретного випадку обладнання.

Найчастіше такий друк застосовують щодо тканинних виробів. При цьому текстиль повинен містити не менше 60% поліестеру, інакше малюнок триматиметься погано і зникне після кількох прань.

Матеріали для сублімаційного друку

Для створення справді якісних виробів за допомогою технології сублімаційного друку потрібно попередньо подбати про придбання надійного обладнання та відповідних витратників.

Чорнило для сублімаційного друку

Для виконання такого друку необхідно використання спеціальних чорнил, створених на водній основі та з певною концентрацією пігменту. У продажу присутні багато варіацій чорнила, тому їх підбір треба здійснювати індивідуально (залежно від властивостей матеріалу, на якому буде проводитися друк, і особливостей картинки, що переноситься).

Перед покупкою на сайті: mak.trade/sublimatsionnye-chernila/, треба оцінити переваги всіх доступних чорнил, а вже потім зробити вибір. Не зайвим буде прочитати інструкції до продукції, звернувши пильну увагу на її характеристики (у тому числі на температуру випаровування пігментів) та умови застосування.

Папір для сублімаційного друку

Асортимент сублімаційного паперу дуже великий, але загальні критерії вибору цього матеріалу зазвичай залишаються незмінними. Найважливішою особливістю такого паперу є наявність спеціального покриття, що запобігає вбиранню фарб і залишає їх на поверхні матеріалу.

Ідеальна густина паперу для перенесення зображення на тканину становить 90-120 г/м2. Якщо застосовувати папір з великим показником, то знадобиться відповідно збільшити обсяг використовуваного чорнила. Це призведе до перемішування надлишків пігментів, що позначиться на зображенны. Для перенесення принта на пластикові та керамічні вироби можна використовувати папір більшої щільності (150-160 г/м2).

Як і у випадку з чорнилом, у продажу є папір для друку сублімації різних марок на сайті: https://mak.trade/bumaga-sublimatsionnaya/. При покупці слід оцінювати її характеристики та співвідносити з особливостями заготовок.

Переваги та недоліки сублімаційного друку

В основному сублімаційний друк здійснюють великі організації, що займаються виробництвом футболок, кухлів та іншої продукції з надрукованими зображеннями. Однак за останні 10 років популярність набрав і бізнес з надання послуги сублімаційного друку в роздрібних масштабах, а деякі цінителі технології взагалі встановлюють необхідне обладнання вдома, виконуючи друк для себе та друзів.

До плюсів сублімаційного друку відносяться:

  • відмінна чіткість відбитка, що переноситься;
  • стійкість зображення до вицвітання під час прання та тертя;
  • екологічність друку за рахунок відсутності токсичних елементів;
  • простота використання устаткування;
  • збереження властивостей матеріалу заготовки після друку зображення.

Мінуси сублімаційного друку такі:

  • необхідність грамотного підбору заготовок, паперу та чорнила;
  • дорожнеча обладнання та розхідників;
  • складність початкового налаштування принтера та термопреса;
  • необхідність у наявності добре провітрюваного приміщення.

Сублімаційний друк на тканині, кружках та багатьох інших матеріалах є гарним рішенням. Як з точки зору якості друку, так і щодо її довговічності. Але оскільки розібратися в нюансах цієї справи досить складно, а розхідники коштують дорого, то займатися організацією сублімаційного друку доцільно лише за наявності грошей та часу.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай