Огляд та застосування сталі Ст3пс

Технології

Сталь Ст3пс являє собою залізовуглецевий сплав нелегованих металів. Особливістю даного металу є значний відсоток вмісту вуглецю від 0.14% до 0.22% і це забезпечує листовій сталі відмінні зварювальні характеристики, а також чудові показники міцності металу. 

Марка сталі Ст3пс (європейський аналог сталь S235JR) використовується у багатьох сферах промисловості, зокрема, в металоконструкціях у будівельній галузі, а також як сировина для виготовлення деталей сільськогосподарського та промислового спрямування.

Характеристика 

Лист Ст3пс – це конструкційна сталь завтовшки не більше, ніж 16 мм з межею плинності не вище 235 МПА. Щільність металу складає 7850 кг/м³.

Хімічний склад:

  • вуглець (С): 0.14 – 0.22%;
  • сірка (S): до 0.04%;
  • фосфор (P): до 0.04%;
  • марганець (Mn): до 0.65%;
  • кремній (Si): до 0.3%. 

Що стосується фізико-механічних властивостей сталі, то сталь Ст3пс відмінно зварюється будь-яким видом газового і дугового зварювання, а також витримує вплив помірної вологості. 

Сталь другої та третьої категорії може експлуатуватись в умовах плюсової температури, а ось метал 4-тої категорії здатний нормально функціонувати при морозі до -20˚С. Металоконструкції зі сталі 5-тої категорії витримують і мороз до -40˚С.

Переваги 

Серед головних переваг використання листової Ст3пс аналогічно як і S235JR марки сталі слід відзначити:

  1. Міцність і довговічність використання виробів.
  2. Відмінні зварювальні показники, сталь можна з’єднувати декількома способами зварювання, водночас показник крихкості швів – досить низький. 
  3. Корозійна стійкість, а також високі показники температуростійкості. 
  4. Досить економічно вигідний варіант сировини для виробників, оскільки не вимагає значного переліку етапів для виготовлення комплектуючих. 

Листова сталь 3пс легка в обробці, але при цьому метал характеризується стійкістю до механічних навантажень і ударостійкістю. 

Сфера використання

Основне призначення використання листової – це виготовлення гарячекатаного прокату різних видів: фасонного, сортового, тонколистового, товстолистового. Це досить надійний сплав, який застосовується в таких галузях промисловості:

  • для спорудження металоконструкцій під час ремонтно-будівельних робіт;
  • у виробництві водних резервуарів;
  • в інженерно-технічних комунікаціях;
  • у машинобудуванні для виготовлення закладних деталей, шайб, хомутів, дисків;
  • для виготовлення метизів, дроту, штамповок тощо. 

На завершення, можна сказати, що сталь Ст3пс (S235JR) є універсальним матеріалом, який відзначається високими технічними характеристиками й широким спектром застосування. Враховуючи також економічну вигоду у виробництві це оптимальний різноманітних металоконструкцій і деталей.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай