Багато хто асоціює текілу з шотами із сіллю та лаймом і веселощами допізна. Однак у цього легендарного мексиканського напою набагато глибше культурне значення, яке формувалося століттями. Якщо вирішили замовити текілу для вечірки, найімовірніше, це буде Mixto. Водночас інший дистилят, виготовлений зі 100% блакитної агави, найкраще відображає традиції Мексики.
Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я!
Національний символ із глибоким корінням
Історія текіли розпочалася ще до нашої ери. Відомо, що ацтеки ферментували сік агави, який називали пульке, задовго до того, як іспанські колонізатори принесли на територію сучасної Мексики знання про дистиляцію алкоголю. Це сталося після вторгнення на півострів Юкатан на початку XVI століття. Унаслідок цього виник мескаль, а згодом — і текіла, тобто дистилят на основі соку агави Weber Blue, який комерціалізували в 1758 році.
Географічний захист і суворі стандарти виготовлення
Справжня текіла захищена за походженням — так само як шампанське у Франції чи бурбон у США. Це означає, що її можна виготовляти лише в певних регіонах згідно з чітко регламентованими правилами. За їх дотриманням стежить спеціальний орган — Рада регуляторів текіли (CRT), заснована в 1994 році. Її представники також визначають перелік дозволених регіонів виготовлення:
- Халіско — з містом Текіла в самому центрі, яке й дало сучасну назву напою;
- Наяріт;
- Гуанахуато;
- Мічоакан;
- Тамауліпас.
Окрім самого процесу виробництва, представники CRT також контролюють стандарти розливу та маркування. Завдяки цьому можна захистити як споживачів, так і виробників.
Агава Weber Blue: чому теруар важливий
Екзотичну рослину вирощують 6–10 років, перш ніж збирати плоди. Агава з високогірних регіонів, як-от Лос-Альтос, має виразний солодкуватий фруктово-квітковий смак, що пояснюється прохолодним кліматом і переважанням червоних вулканічних ґрунтів. У долинах сукулент росте поблизу знаменитого міста Текіла. Земля в цій зоні суха та камʼяниста, тому м’яка серцевина (пінья), яку потім запікають, збагачується землисто-мінеральними нотками.
Різновиди текіли: яку краще купити
Виокремлюють дві категорії:
- Mixto. Бюджетний напій, який містить щонайменше 51 % соку агави. Решта — це добавки на кшталт тростинного цукру чи кленового сиропу. Текілу Mixto зазвичай використовують у коктейлях.
- 100 % Agave. Дистилят, повністю виготовлений із соку блакитної агави. У складі немає добавок. Це найкращий вибір для потягування в чистому вигляді.
Будь-який із різновидів текіли можна замовити за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/tequilla.html, де зібрана лише оригінальна алкогольна продукція від перевірених торговельних марок. Кожен напій — це продукт терпіння та багаторічної майстерності, який розповідає історію мексиканської землі та людей, захоплених своєю справою.