Перші спроби зробити штучний лід приписують Вілліану Каллену з Единбурзького університету, який у 1755 році створив лід, створюючи вакуум у резервуарі, який містив летку рідину. Лише в 1834 році було створено перший опис повної холодильної системи, що містить чотири основні процеси: стиснення, конденсація, розширення та випаровування. Відтоді було досягнуто нових технологій, які дозволили розширити виробництво та покращити якість.
Як працює холодильний агрегат: короткий огляд системи
Типові холодильні агрегати складаються з чотирьох основних компонентів: компресора, конденсатора, розширювального пристрою та випарника. Компресор відповідає за стиснення перегрітої пари від низького тиску до високого. Після цього холодильна рідина потрапляє до конденсатора.
Конденсатор – це теплообмінник, який працює при високому тиску і температурі, що перевищує температуру середовища, в якому знаходиться холодильний агрегат. Таким чином, конденсатор здатний відводити тепло від холодоагенту в навколишнє середовище.
Далі холодоагент у рідкому стані проходить через фільтр-осушувач, який відповідає за видалення можливої вологості із системи. На виході з фільтра-осушувача холодоагент розширюється, а його тиск знижується, що змушує частину холодоагенту перейти з рідкого стану в пароподібний. Саме процес перетворення холодоагенту з рідини на пару спричиняє зниження температури в системі.
При виході з розширювального пристрою холодоагент перебуває у двофазному стані (пара + рідина). Поглинаючи енергію з охолоджувального середовища холодоагент завершує процес випаровування і потрапляє до компресора, де цикл повторюється.
Що треба знати про компресори у холодильних агрегатах
Компресори є однією з найголовніших складових холодильної установки. Вони поділяються на три категорії.
- Моделі з низьким тиском застосовуються із температурою від -35°C до -10°C. Це морозильні камери, які зазвичай зустрічаються в супермаркетах і магазинах.
- Середній тиск призначений для застосувань із температурою випаровування від -20 °C до 0 °C. Це холодильники, що використовуються в супермаркетах, пекарнях і магазинах молочних продуктів.
- Високий тиск призначений для застосування з температурою від -15°C до 10°C, це охолоджувачі вина та фонтанчики для пиття.
Різні варіанти обладнання, у тому числі компресор на 12 Вольт і двоступеневий поршневий компресор можна придбати в компанії «ЕнергоХолод».
Характеристики, які мають значення при виборі холодильного агрегата
Перед тим, як купити агрегати повітряного охолодження або інші моделі, зверніть увагу на наступні критерії.
- Енергоефективність. По-перше, це зменшує експлуатаційні витрати, а по-друге, підтримує навколишнє середовище. Компанії з енергозберігаючим обладнанням для опалення та охолодження повинні платити менше за комунальні послуги.
- Функціональність. Установки повинні бути легкими для експлуатації.
- Початкова ціна та вартість обслуговування. Існує різне холодильне обладнання, яке відповідає різним промисловим стандартам, якості, ціні та експлуатаційним вимогам. Ознайомтеся з доступними варіантами.
Вибір холодильного обладнання залежить від типу бізнесу, з яким ви маєте справу. Наприклад, агрегати в корпусі купити можна для кафе чи ресторану. Вони не займають багато місця, але добре підтримують належну температуру.