Антикварні книги, раритетні й старі: що їх відрізняє

Чоловічий світ

Здається, що рідкісні книги — надбання музеїв і заможних закордонних колекціонерів, але це не так. В Україні є не менш цікаві примірники для довгострокового інвестування. Якщо хочете купити антикварну книгу собі чи на подарунок, дізнайтеся, чим вона відрізняється від раритетного та старого видання.

Що таке антикварна, раритетна й стара книга

Багато хто думає, що антикваріат і раритет — це одне й те саме. Плутанина в термінології виникає через те, що старовинні книги об’єднує солідний вік. У кожної держави — своє розуміння, що вважати антикваріатом, а що ні.

Наприклад, у США будь-який предмет, виготовлений до 1830 року, — антикваріат. А у Великій Британії ним стають будь-які художні твори й цінні речі віком не менш ніж 100 років від поточного часу.

Якщо від року видання не минуло століття, то поки що це старі книги. Вони можуть мати культурно-історичну цінність через свій зміст, малу кількість примірників, особливості художнього оформлення тощо.

Як відрізнити раритетну книгу від антикварної

Раритетні книги відрізняються від антикварних тим, що ніколи не мали копій або жодна з них не збереглася до теперішніх часів. Тобто всі старовинні колекційні видання книг — антикваріат, але не раритет за замовчуванням. Подивіться дорогі екземпляри, які пропонує інтернет магазин FAMA, щоб зрозуміти різницю:

  • Раритетні книги — це перше видання «Апостола» 1695 року, «Євангеліє» друкарні Львівсько-Успенського братства 1690 року, двотомник «Записки про Південну Русь» Пантелеймона Куліша 1856 року. Їхня цінність полягає не лише у віці, а й в певній унікальності. «Апостол» з’явився на світ завдяки фінансуванню гетьмана Івана Мазепи, в екземплярі «Євангелія» збереглися ексклюзивні зображення апостолів, а двотомник із творами Куліша було видано ще за життя письменника. 
  • Антикварні книги — це «Українські народні пісні» Михайла Максимовича 1834 року, «Виргилієва Енеїда» Івана Котляревського 1842 року, «Повісті» Пантелеймона Куліша 1860 року видання. Такі книги об’єднує солідний вік та особливості друку тих часів.
  • Старі книжки — це будь-які примірники середини XX століття, зокрема «Організація і праця штабів» Військового центру при ЗП УГВР 1947 року або «Артилерія Січових стрільців у боротьбі за Золоті Київські ворота» Романа Дашкевича 1965 року. Старі книги купити найчастіше хочуть ті, хто шукає оригінальні подарунки на день народження чи збирає колекцію видань про певну історичну епоху.

Якщо хочете зробити оригінальний або дорогий подарунок, купуйте старі чи подарункові книги з коштовним декором. Якщо хочете інвестувати гроші, купуйте раритетні або антикварні видання. Київ може запропонувати чимало цікавих книг, які можна дорого перепродати в майбутньому.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай