Вчимося рахувати та складати: іграшки як інструмент навчання математики у дітей

Леді

Під час розвитку та дорослішання малюка іграшки починають набувати не лише прикладної ролі, але також ставати елементом навчання основ математики. Це розуміють і виробники іграшок, внаслідок чого сучасні конструктори мають увесь необхідний інструментарій для навчальної діяльності. Про значущість іграшок в контексті розумового розвитку дитини варто поговорити детальніше.

В чому полягає особливість використання іграшок для вивчення математики

Іграшка — це не лише джерело радості для дитини та засіб для розваг. Правильно підібрані ігрові предмети дозволять малечі у легкій та необтяжливій формі засвоїти різноманітні патерни, за якими й існує цей світ. Мова не про нудні академічні заняття базовою арифметикою, які швидко змусять малюка нудьгувати та викличуть антипатію до процесу навчання. Сучасні іграшки для розвитку математики створюються з огляду на методологію Монтессорі. Завдяки цьому в ігровій формі відбувається розвиток ряду вмінь і навичок, а нудно точно не буде. Математичні іграшки розвивають наступні навички:

  • вміння аналізувати та робити логічні умовиводи;
  • вивчення цифр, чисел і математичних знаків;
  • дисциплінованість, уважність і налаштованість на результат;
  • паралельне вивчення кольорів і геометричних фігур;
  • розвиток мілкої моторики.

Вміння обернути навчання у легку та ненав’язливу форму закладе основу для подальшого опанування знань у більш серйозній формі. За наявності цієї основи навчальна діяльність викличе у дитини щирий інтерес.

Які іграшки можна придбати для вивчення математики

В питаннях вивчення арифметики у пригоді стануть наступні різновиди іграшок:

  1. Пазли з цифрами. Об’ємні пазли допоможуть якнайскоріше розібратись, що собою являють цифри та числа. Іноді форма елементів також дозволяє засвоїти знання про кольори та геометричні фігури на рівні асоціацій.
  2. Цифри та знаки на магнітах. Може ця річ і не виглядає як іграшка у звичному розумінні, однак коли дитина опанує основи, наочна демонстрація цифр точно стане в пригоді. Навіть якщо вони будуть просто висіти у ряд на магнітній дошці, малюк все одно звертатиме увагу на ці предмети, тим самим несвідомо запам’ятовуючи закономірності.
  3. Набір кубиків. Гра з кубиками завжди супроводжується тактильною взаємодією та розвитком великої моторики. А формфактор іграшки дає змогу наочно демонструвати патерни та закони, які панують у світі цифр.
  4. Рамка з вкладками. Ще один метод пізнання чисел і зв’язків між ними через форми і тактильні відчуття. Іноді цифри мають прив’язку до кольорів. При постійному повторенні ця особливість також впливає на закріплення механізмів пам’яті та уваги.

Ігровий підхід до розвитку дитини дає змогу прищепити їй потрібні навички у найбільш неконфліктній формі. А оскільки математика у значної кількості першачків викликає лише негативні емоції, закладання цих основ змалечку стає своєрідною інвестицією в майбутнє.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай