Що таке газлайтинг (gaslighting)?

Що таке газлайтинг Леді

Газлайтинг – це форма зловживання, яка змушує когось сумніватися в своєму здоровому глузді або сприйнятті. Зазвичай це відбувається в стосунках і соціальних взаємодіях, де спостерігається дисбаланс сил.

Термін «газлайтинг» походить від п’єси 1938 року й фільму “Газове світло” (1944 року), в якому чоловік маніпулює своєю дружиною, змушуючи її думати, що у неї психічне захворювання, приглушаючи їх газові вогні і кажучи їй , що у неї галюцинації.

Приклади газлайтинга


Газлайтинг часто розвивається поступово, що ускладнює його виявлення. Згідно дослідженням, людина може використовувати такі методи:

  • Протидія. Це людина, що піддає сумніву чиїсь спогади. Вони можуть говорити такі речі, як «ви ніколи не пам’ятаєте точно» або «ви впевнені? У тебе погана пам’ять.
  • Утримання. Це коли хтось приховує, що він відмовляється брати участь в розмові. Людина, що використовує цю техніку, може прикинутися, що не розуміє мову, щоб не відповідати їм. Наприклад, вони можуть сказати: «Я не розумію, про що ви говорите» або «ви просто намагаєтеся мене заплутати».
  • Упущення. Це відбувається, коли людина принижує або ігнорує почуття іншої людини. Вони можуть звинуватити їх у тому, що вони занадто чутливі або занадто гостро реагують, коли у них є серйозні проблеми і почуття.
  • Заперечення. Людина робить вигляд, що забуває події або те, як вони відбулися. Вони можуть заперечувати, що сказали або зробили щось, або звинуватити когось в вигадці.
  • Відволікання. За допомогою цієї техніки людина змінює фокус обговорення і замість цього ставить під сумнів довіру до іншої людини. Наприклад, вони можуть сказати: «Це ще одна божевільна ідея, яку вам подарували друзі».
  • Стереотипи. Людина, що використовує техніку газлайтінга, може навмисно використовувати негативні стереотипи щодо статі, раси, етнічної приналежності, сексуальності, національності або віку людини, щоб маніпулювати ними. Наприклад, вони можуть сказати жінці, що люди вважатимуть її ірраціональної або божевільною, якщо вона звернеться за допомогою до насильства.

Людина, яка піддається такій поведінці, піддається насильству.

Інтимні партнерські відносини


Образливий партнер може звинуватити кого-то в ірраціональності або божевілля, щоб ізолювати його, підірвати його впевненість і полегшити контроль. Наприклад, вони можуть постійно говорити кому-то про свою забудькуватість, поки людина не повірить, що це правда.

Відносини між дітьми і батьками


Жорстокі вихователі можуть використовувати газлайтінг, щоб соромити дітей або контролювати їх. Вони можуть звинувачувати їх в тому, що вони занадто чутливі, щоб принижувати свої почуття, або в неправильному згадуванні подій, коли вони були молодші.

Медичний газлайтінг


За даними Фонду CPTSD, медичний газлайтінг виникає, коли лікар або медичний працівник відхиляє або спрощує проблеми зі здоров’ям людини, виходячи з припущення, що він психічно хворий. Наприклад, вони можуть сказати людині, що їх симптоми знаходяться «в його голові».

Дослідження 2009 року показало, що лікарі в два рази частіше пов’язують симптоми ішемічної хвороби серця у жінок середнього віку з психічними розладами, ніж чоловіки середнього віку.

Расовий газлайтінг


Згідно зі статтею в «Політика, група і ідентичності», расовий газлайтінг відбувається, коли люди застосовують методи газлайтінга до групи людей за ознакою раси або етнічної приналежності.

Наприклад, людина може заперечувати, що певна група піддається дискримінації, незважаючи на свідчення, які говорять про зворотне, або він може критикувати активістів за цивільні права за те, що вони занадто емоційні, щоб підірвати їх ідеї.

Політичний газлайтінг


У статті в наступному випуску Buffalo Law Review йдеться, що політична газлайтінг відбувається, коли політичний діяч або група використовує брехню, спростування або маніпулюють інформацією для контролю над людьми.

Приклади включають применшення або приховування того, що їх адміністрація зробила неправильно, дискредитація політичних опонентів на основі психічної нестабільності або використання протиріч для відволікання уваги від важливих подій.

Інституційний газлайтінг


Згідно зі статтею в Journal of Perinatal & Neonatal Nursing, газлайтінг в установах може відбуватися в компанії або організації. Організація може заперечувати або приховувати інформацію, брехати співробітникам про їхні права або зображати інформаторів, які розкривають проблеми в організації, некомпетентними або психічно хворими.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай