Як вибрати ідеальну велопарковку. Види та критерії вибору

Будинок і ремонт

Велопарковка стала невіднятною частиною організації простору біля торгових центрів, офісних приміщень, навчальних і розважальних закладів. Парковки для велосипедів покращують добробут міста і навіть зменшують кількість автомобілів на дорогах. На велосипеди пересідають школярі, студенти, офісні працівники, оскільки цей вид транспорту – надзвичайно мобільний. 

Мегаполіси та невеликі міста різними способами заохочують містян користуватись велотранспортом, оскільки це екологічний спосіб пересування, який не забруднює довкілля. Один зі способів заохочення – це облаштована парковка для велосипеда у найбільш людних місцях.

Пропонуємо ознайомитись з найбільш розповсюдженими видами велостоянок, аби обрати оптимальний варіант конструкції. 

Види велопарковок

За кількістю місць для стоянки існують наступні види парковок: 

1. Моностоянка. Цей вид парковки передбачає паркомісце для одного велосипеда. Перевагою такого виду є компактність обладнання. Крім того, такі стоянки можна використовувати для кріплення самокатів, а також для паркінгу електровелосипедів, шини яких мають більший діаметр, ніж звичайні. 

2. Паркомісця для декількох велосипедів. Найпопулярніші моделі: велопарковка на 2 велосипеди, велопарковка на 3 місця і більше. В найбільш відвідуваних місцях, а також в скверах оптимальним рішенням буде встановлена велопарковка на 10 місць. 

Відповідно до дизайну можна обрати наступні конструкції: 

  • пристінна велостоянка – це може бути паркомісце як для одного транспортного засобу, так і, припустимо, велопарковка на 8 місць; 
  • стоянка для дзеркального встановлення велотранспорту. 

Більшість виробників пропонують конструкції зі сталі, що захищена антикорозійним покриттям для продовження строку експлуатації. Також можна обрати комбіновані моделі, оздоблені дерев’яними елементами. А от від парковок з пластиком краще відмовитись, оскільки він швидко псується та вигорає під дією погодних умов. З варіантами сучасних стоянок для велотранспорту Ви можете ознайомитись на сайті

Критерії вибору конструкції

Чому так важливо обрати правильну конструкцію? Тому що це, в першу чергу, клієнтоорієнтованість компанії, де встановлена стоянка для велосипедів. Встановлюючи таке обладнання у місцях загального відпочинку (парки, сквери) чи поруч з місцями надання послуг громадянам (центри зайнятості, соціальні заклади), Ви виявляєте турботу і покращуєте доступність користування такими установами. 

Тому так важливо підібрати якісне обладнання, яке буде функціонально правильним і естетично підкреслюватиме загальну концепцію місця встановлення. 

Критерії, які варто керуватись при виборі конструкції: 

  1. Відвідуваність території, де планується встановлення. Проведіть невелике дослідження стосовно кількості відвідувачів парку, громадської організації чи розважального центру. Цей показник допоможе Вам зорієнтуватись, на скільки місць паркування варто обирати велостоянку. 
  2. Міцність конструкції. Незалежно від того, чи Ви обираєте паркомісце для одного велосипеда чи це велопарковка на 5 місць і більше – обладнання має витримувати значні механічні дії, аби зловмисники не могли пошкодити конструкцію і викрасти транспорт. Також слід звертати увагу на спосіб кріплення парковки до твердого покриття або до стіни. Сучасні електровелосипели мають значну вагу, тому конструкція має витримати вагу і такого транспортного засобу. 
  3. Кількість місць для паркування. В найбільш відвідуваних місцях доцільно встановити стоянку на кілька велосипедів, при цьому слід забезпечити можливість припаркувати і електровелосипеди, і самокати. Біля невеликих кафе чи крамничок можна встановити й монопарковку – цього буде достатньо для стоянки велосипеда на невеликий проміжок часу. 
  4. Габаритні розміри. Обираючи конструкцію, варто наперед виконати проєкт встановлення обладнання. Це дозволить точно розрахувати, яка площа є вільною для встановлення конструкції, відповідно до якої можна розрахувати і кількість паркомісць. 
  5. Не варто забувати й про естетичний вигляд конструкції. Велопарковка має органічно доповнювати простір, не вирізнятись із загальної концепції, при цьому її має бути помітно. Доступ не повинні перекривати інші малі архітектурні форми, клуби чи сміттєві урни. Краще обирати конструкції в мінімалістичному стилі, що підкреслить дизайн території,  особливо для організації велосипедних парковок в центральних і туристичних місцях міста, неподалік торгово-розважальних центрів, на дитячих майданчиках і в інших популярних серед відвідувачів місцях. Рекомендуємо відмовитись від витіюватих конструкцій у вигляді кілець, фігур і т.п., котрі візуально виглядають привабливо, але не є практичними. 
  6. Зверніть увагу на матеріали та якість виконання конструкції. Вона повинна мати охайні заполіровані шви,  щоб користувачі не пошкодили ні транспорт, ні свій одяг. Покриття краще обрати порошкове, воно добре захищає від корозії та має естетичний вигляд. Декоративні елементи не повинні мати гострих кутів, на які можна зачепитись та травмуватись. 

Обираючи велопарковку, враховуйте не лише кількість місць чи дизайн, а й зручність використання, міцність та відповідність умовам експлуатації. Якісне обладнання не тільки підвищує лояльність клієнтів, але й сприяє розвитку інфраструктури міста, роблячи його більш дружнім для пересування на екологічному транспорті.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай