Переваги та недоліки електричних теплих підлог

Будинок і ремонт

Мрія про затишок і комфорт протягом холодної пори року спонукає багатьох господарів обирати для своїх помешкань системи підлогового опалення. Електричні тепла підлога є одним з найпопулярніших рішень в цій сфері. Розглянемо детальніше переваги та можливі недоліки такої системи з наукової точки зору.

Переваги електричних теплих підлог

Головна перевага підлогового електричного опалення – це рівномірний розподіл тепла у приміщенні. На відміну від радіаторів чи конвекторів, тепла електрична підлога забезпечує рівномірний прогрів від низу до верху.

  • Завдяки цьому досягається оптимальна температура на рівні підлоги, що робить такий тип опалення ідеальним для дитячих кімнат і спалень.
  • Енергоефективність теплих підлог досягається за рахунок можливості утримувати нижчу температуру повітря при високій температурі підлоги.
  • Відсутність опалювальних приладів у приміщенні суттєво економить простір, спрощує дизайн інтер’єру.
  • На відміну від систем водяного підігріву, електричні теплі підлоги не потребують обслуговування і ремонту, їх легко переналаштувати.
  • Екологічність – електричні мати, стрічки або кабелі не викидають у повітря жодних забруднюючих речовин.

Крім того, електричні системи легко налаштувати з допомогою термостатів для підтримання оптимальної температури. Сучасні моделі можуть комплектуватися програматорами з таймерами, датчиками вологості та навіть інтегруватися в розумні системи керування будинком.

Недоліки електричного підігріву підлоги

Утім, електричні теплі підлоги мають і деякі потенційні мінуси, про які треба пам’ятати:

  • Порівняно висока вартість обладнання та монтажу, особливо якщо техніка імпортна. Зате експлуатаційні витрати на таке опалення – прийнятні.
  • Тепла підлога не здатна самотужки забезпечити опалення приміщення, часто потрібно використовувати додатково радіатори чи інші джерела тепла.
  • При встановленні кабельної електросистеми потрібно трохи збільшувати висоту підлоги, що може бути критичним у малогабаритних приміщеннях.
  • Не рекомендується влаштовувати електричне підлогове опалення у вологих приміщеннях: ванних кімнатах, саунах, басейнах.
  • Існує певний ризик пошкодження електричних матів або кабелів при встановленні меблів чи виконанні ремонтних робіт у приміщенні.

Як вибрати електричну теплу підлогу

При виборі системи електричного підігріву підлоги слід зважати на такі ключові параметри:

  • Потужність нагрівальних матів або кабелів – вона розраховується залежно від площі опалюваного приміщення та запланованих енерговитрат.
  • Матеріал і товщина покриття стін та підлоги – від нього залежить, наскільки ефективно система зможе акумулювати та розподіляти тепло.
  • Марка і заводська комплектація системи – різні виробники пропонують додаткові корисні функції та елементи автоматики.
  • Наявність та площа окремих температурних зон – окремі кімнати або ж зони в межах однієї кімнати можуть потребувати різного рівня підігріву.
  • Клас захисту обладнання – для вологих приміщень знадобиться більш стійке до впливу вологи виконання.

Ретельно проаналізувавши ці чинники та обравши відповідний варіант електропідлоги, можна буде максимально ефективно використовувати цю систему опалення.

Слід також врахувати, що хоча теплі підлоги й економніші, ніж традиційні системи опалення, їхня експлуатація все-таки вимагає значних затрат електроенергії. З метою економії часто їх використовують в поєднанні з автономними котлами чи ТЕЦ.

Отже, перш ніж зупинити вибір на електричній підлозі, треба зважити всі “за” і “проти”, врахувати особливості оселі і власні потреби в опаленні. Адже сучасні системи здатні подарувати справжній комфорт і затишок, але вимагають і виважених капіталовкладень. При правильному проектуванні та обслуговуванні тепла електрична підлога безумовно стане чудовою альтернативою традиційному опаленню вашого житла.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай