Як доглядати за зубами після реставрації

Здоров'я

Зуби після нарощування не такі міцні, як природні. Тож від того, як ви будете дбати про них, залежатиме, як надовго вам вдасться зберегти їхню міцність й естетичний вигляд.

Зрештою, неправильний догляд за відреставрованими зубами не тільки погіршить результат лікування — зуби почнуть псуватися швидше. Тоді доведеться робити повторну процедуру або навіть видаляти зуб.

Дізнайтеся, чи боляче нарощувати зуб і що повинен включати догляд за нарощеними зубами. 

Догляд за зубами після нарощування

Реставрація зубів у Києві https://vixclinic.com.ua/poslugi-stomalogola/restavracziya-zubiv-u-kyevi.html у Vix Clinic це відновлення спеціальним композитним матеріалом анатомічної форми, розміру й функціональності пошкоджених або зруйнованих зон. 

Нарощені зуби можуть з часом змінювати колір, особливо, якщо ви вживаєте багато кольорових  продуктів і напоїв. Тому після нарощування зубів їм потрібно приділяти більше уваги.

Що повинен включати догляд за нарощеними зубами:

  • Обов’язково чистьте зуби двічі на день м’якою зубною щіткою та неабразивною пастою. Використовуйте зубну нитку та ополіскувач для рота, щоб видалити залишки їжі та наліт з важкодоступних місць. 
  • Не навантажуйте надмірно нарощені зуби. Не намагайтеся розкушувати ними горіхи, льодяники або лід. Обережно жуйте їжу, щоб не пошкодити нарощені зуби.
  • Куріння та вживання великої кількості кави і чаю можуть “пофарбувати” нарощені зуби. Відмовтеся від цих звичок, і збережете посмішку красивою. 
  • Якщо ви займаєтеся спортом або маєте схильність до бруксизму (скрипіння зубами), використовуйте спеціальні капи, щоб захистити нарощені зуби від пошкоджень.

Харчування з нарощеними зубами

Коли можна їсти після реставрації зуба? Оскільки лікування й нарощування може бути болючою процедурою, застосовується знечулення. Тому стоматологи радять утриматися від їжі протягом 2-3 годин, щоб повністю пройшло оніміння порожнини рота. Зазвичай те, скільки відходить анестезія зуба, залежить від типу анестетика й триває від 30 хвилин до 2 годин. 

Харчування з нарощеними зубами повинне бути збалансованим, але не провокувати пошкодження. Краще у перші дні обирати м’які страви кімнатної температури. Також стоматолог може порекомендувати спеціальну дієту в перші дні після реставрації, щоб зменшити навантаження на зуб.

Після перших кількох годин:

  • Не вживайте твердої їжі, яка може пошкодити нарощену частину зуба. Відмовтеся від липких та в’язких продуктів, які можуть прилипнути до зуба й ускладнити його очищення. Не вживайте гарячі та холодні напої, щоб уникнути дискомфорту та пошкодження зуба.

У перші дні:

  • Намагайтеся не жувати відновленим зубом, щоб дати йому час на адаптацію та загоєння. Розрізайте їжу на дрібні шматочки та жуйте іншими зубами. Продовжуйте уникати твердої, липкої та кольорової їжі.

Надалі:

  • Навантаження на нарощений зуб має бути помірним. Не використовуйте його для розкушування твердої їжі чи предметів. Уникайте надмірного тиску на зуб, наприклад, при кусанні твердих фруктів або овочів.

Нарощені зуби не мають такої міцності, як природні, а тому легко відколюються й пошкоджуються.  

Що не можна їсти після реставрації зубів

Правила догляду за зубами включають також і ті продукти, які можуть пошкодити реставрацію. 

Варто уникати твердої, гарячої або холодної їжі, яка може спровокувати тріщини чи відколи матеріалу. Важливо відмовитися від продуктів, які можуть забарвити фотополімер, наприклад, червоне вино, кава, міцний чай, та інші напої з барвниками. Також відмовтеся і від жувальних гумок і солодощів, які можуть пошкодити поверхню зубів. 

Кожні шість місяців відвідуйте стоматолога з профілактичними оглядами й робіть професійну гігієну у клініці з сучасними технологіями, як, наприклад, стоматологія у Києві, щоб своєчасно виявляти та усувати навіть найменші проблеми з зубами, які ви зазвичай не помітите в дзеркалі.  


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай