Природне паливо: факти про користь креатину для організму

Здоров'я

В тканинах мозку та наших м’язах міститься спеціальна речовина — креатин, завдяки якій покращуються фізичні показники та збільшується м’язова маса. Він є органічною кислотою, що складається з двох незамінних та однієї замінної амінокислоти. Наш організм здатний самостійно виробляти певну кількість речовини у підшлунковій залозі, печінці та нирках. Далі вона транспортується судинами для подальшого використання різними частинами тіла. Якщо її концентрації недостатньо, для додаткової підтримки організму зазвичай використовують спеціальні харчові добавки з креатином. Розкажемо, чому це так важливо.

Потреба у креатині

Необхідно забезпечувати організм щоденною дозою креатину у розмірі 1-3 грамів. Половину цієї потреби можна задовольнити через харчування, а іншу частину — завдяки синтезу амінокислот. Рекомендується збільшити споживання червоного м’яса та риби, щоб покращити постачання цієї речовини в організм.

Часто вегетаріанці стикаються з дефіцитом креатину, оскільки їхня дієта не включає продукти тваринного походження. Також спортсмени можуть відчувати нестачу креатину, бо їхня потреба у цій речовині може сягати 5-10 грамів. У разі порушень синтезу креатину може знадобитися вживання 10-30 грамів додатково.

Наукові дослідження підтверджують корисність додаткового вживання креатину у вигляді добавок для здоров’я. Вони сприяють профілактиці різних проблем головного мозку, серцевої недостатності, а також нервово-м’язових захворювань.

Чому сполука так потрібна для підтримки здоров’я?

Креатин є надзвичайно корисною речовиною для нашого організму. Він підвищує м’язову масу та силу, саме тому є незамінним помічником під час інтенсивних тренувань. Не менш важливий він і для генерації енергії, оскільки відіграє важливу роль у формуванні фосфокреатину. Завдяки цьому елемент підсилює ефект тренувань з навантаженнями, підвищує їх якість, а також поліпшує неврологічні функції організму. Креатин покращує фізичну витривалість під час виконання вправ високої інтенсивності.

Ще елемент збільшує м’язову масу. Саме тому добавки з них популярні серед людей, які ставлять за мету отримати «підтягнут» тіло. Він активує утворення протеїнів, які своєю чергою сприяють виробництву нових м’язових тканин. Крім того, креатин знижує рівень міостатину, який здатний уповільнювати ріст м’язів. Щоденне вживання сполуки зменшує стомлюваність при м’язовій дистрофії, а також прискорює відновлення м’язів.

Важливо звернути увагу на те, що креатин є ключовим для профілактики дегенеративних захворювань. Ця сполука допомагає у підтримці рівня дофаміну, який є нейромедіатором в людському мозку, тим самим зменшуючи ризик розвитку хвороби Паркінсона. Крім того, креатин має важливе значення у профілактиці та лікуванні інших неврологічних захворювань. Він сприяє підвищенню рівня фосфокреатину в мозкових тканинах (на близько 72%), що робить його ефективним засобом боротьби з хворобою Альцгеймера, епілепсією та різними травмами головного мозку.

Креатин важливий для забезпечення нормальної роботи головного мозку. Він не лише підвищує рівень дофаміну, але й поліпшує функціональну активність мітохондрій. Згідно з дослідженнями, його щоденне вживання покращує пам’ять та інтелект. Не менш важливий він для поліпшення когнітивних здібностей у літньому віці, дозволяючи зберегти пам’ять та здатність до запам’ятовування.

Регулярне вживання креатину допомагає запобігти розвитку діабету. А якщо захворювання вже є, то речовина контролює стан та не дає самопочуттю погіршитись. Сполука контролює рівень цукру в крові після вживання вуглеводних продуктів. Корисною речовина є й для зменшення втоми. Вона знижує запаморочення у людей з черепно-мозковою травмою, а також підвищує рівень енергії у спортсменів.

Креатин є корисним для покращення функції серця, а також суттєво знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Сполука потрібна для чоловіків, адже допомагає підтримувати здоров’я статевої функції.

Небезпека дефіциту креатину

Креатин надзвичайно важливий для нашого організму, який здатний накопичувати його та тримати як резерв для подальшої підтримки здоров’я й, зокрема, м’язової маси. Втім існують стани, за яких синтез сполуки порушується, через що неможливе повноцінне накопичення в організмі. Нестача речовини може стати причиною розвитку таких небезпечних захворювань як депресія, цукровий діабет, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз тощо.

Регулярне вживання харчових добавок з креатином мікронізованим https://vitaworld.com.ua/pishchevaritelnye-fermenty-betain-pepsinpankreatin-digestive-enzymesthorne-research-180-kapsul полегшує такі стани. Кім того, вони сприяють зменшенню ризику травм, а також допомагають підтримувати здоров’я кісток, знижуючи ризик саркопонії.

Особливості вживання креатину

Існує більш як двадцять різних форм креатину, але однією з найбільш досліджених і використовуваних у харчових добавках є моногідратна сполука. Не існує однозначних рекомендацій стосовно оптимальної дози. Тому важливо довіряти порадам лікаря та дотримуватись інструкцій, вказаних на пакуванні. Слід зазначити, що креатин не містить калорій і не впливає на жировий обмін, тому його можна споживати прямо під час активних тренувань. Варто комбінувати його з фруктовими соками, водою або спортивними напоями.

Після зупинки вживання креатину рівень речовини в організмі може поступово знижуватись. Звичайно ж, сполука продовжить синтезуватися, але рівень в тканих буде низьким. Саме з цієї причини може відчуватися втома, знижуватися м’язова маса тощо. Для збереження м’язової маси та сили рекомендується продовжувати підтримувати регулярні фізичні навантаження в цей період.

Варто враховувати, що вживання креатину не треба поєднувати з кофеїном, оскільки він може знижувати ефективність сполуки. Не можна й вживати сполуку разом із препаратами, що впливають на функції нирок.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай