Ожиріння: особливості діагностики та лікування

Здоров'я

Ожиріння стає однією з найпоширеніших проблем сучасності. Воно пов’язане з низкою факторів: доступність надто калорійної їжі з високою концентрацією жирів (коли більш здорові альтернативи коштують дорожче), зниження рівня активності у людей, підвищений рівень стресу тощо.

Лікування ожиріння може тривати кілька місяців і навіть років – пацієнта необхідно вивести у стійку ремісію. Детальніше ознайомитися з особливостями позбавлення зайвої ваги та записатися на консультацію фахівця можна за посиланням https://cityclinic.com.ua/ua/likuvannya-ozhyrinnya.

Розгляньмо докладніше: як зрозуміти, що у пацієнта ожиріння і на які етапи ділиться лікування хвороби.

Як діагностується ожиріння

Ожиріння безпосередньо з індексом маси тіла. Розрахувати його можна за формулами, які перебувають у вільному доступі. Кожна людина, залежно від її зростання, віку, статі та ваги, має рекомендований показник ІМТ. І, якщо його підвищено до критичного рівня, лікарі діагностують ожиріння.

Запідозрити проблему можна самостійно. Проте за остаточним діагнозом обов’язково зверніться до лікаря. Оскільки лікування ожиріння починається із визначення причини. Вона, наприклад, може бути пов’язана із гормональним дисбалансом – тоді варто підключити ще й гормональну терапію.

Етапи та принципи лікування ожиріння

Лікування ожиріння має здійснюватись виключно під контролем професіоналів. Важливо своєчасно звернутися до лікаря, пройти повний чекап організму, щоб унеможливити негативні наслідки, викликані підвищеним індексом маси тіла. Щоб раз і назавжди подолати проблему, варто дотримуватись стратегії лікування:

  1. Усвідомлення наявності захворювання. Далеко не відразу пацієнт може визнати, що страждає на ожиріння. Нерідко це відбувається на запущених стадіях.
  2. Отримання допомоги фахівця. Звертайтеся до лікарів, що спеціалізуються на проблемах з гормонами, шлунково-кишковим трактом, розладами харчової поведінки. Лікування ожиріння – процес комплексний і потребує відвідування кількох фахівців.
  3. Налагодження режиму живлення. Важливо скласти збалансований раціон. І не лише скласти, а й дотримуватись його.
  4. Підкріплення дієтичних рекомендацій фізичною активністю.
  5. Регулярне проходження обстежень та здавання аналізів. Важливо відлежувати всі зміни в організмі, дивитися на те, як він реагує на лікування ожиріння/як на нього спричинило саме захворювання і т.д.

У більш занедбаних випадках пацієнту може знадобитися хірургічне втручання. Однак, якщо ситуація не вимагає екстрених дій, лікарі вважають за краще спочатку випробувати більш щадні методи.

Важливо пам’ятати, що навіть побори ожиріння пацієнт може зіткнутися з рецидивом. Тому після завершення лікування показано регулярні перевірки та спостереження лікаря для фіксації одужання.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай