Чим мити голову при псоріазі?

Здоров'я

Псоріаз – це хронічне системне запальне захворювання, що вражає чоловіків і жінок різного віку і рас. Повідомляється, що поширеність псоріазу серед дорослих і дітей коливається від 0,91% до 8,5% і від 0 до 2,1%, відповідно. Як правило, це явище рідше трапляється серед населення Азії та деяких африканських країн, але частіше трапляється серед людей європеоїдної та скандинавської раси, особливо в країнах з високим рівнем доходу. Незважаючи на генетичну схильність до псоріазу, велику роль у виникненні та загостренні захворювання відіграють зовнішні чинники (стрес, вживання деяких ліків, інфекції). Зовнішні прояви псоріазу залежать від тяжкості захворювання, проте основним симптомом є характерні бляшки на шкірі рожевого кольору, вкриті лусочками. У ділянці висипу може відчуватися свербіж, печіння шкіри, що суттєво впливають на якість життя хворих.

Волосиста частина голови є найбільш часто ураженою ділянкою тіла при псоріазі, на неї припадає до 80% випадків псоріазу. Псоріаз волосистої частини голови потребує особливої уваги не тільки через труднощі лікування, а й значного впливу на якість життя. Крім фізичних симптомів свербежу і висипу, псоріаз шкіри голови може призвести до значних психоемоційних порушень і соціальної дезадаптації. Ефективне лікування псоріазу волосистої частини голови має важливе значення для поліпшення якості життя пацієнта. У більшості випадків впоратися з появою лущення на волосистій частині голови допомагають шампуні від псоріазу.

Лікування псоріазу волосистої частини голови насамперед залежить від ступеня вираженості захворювання шкіри голови та наявності псоріатичного висипу на решті тіла. Ступінь тяжкості псоріазу волосистої частини голови може бути легким, середнім або важким. Захворювання легкого або середнього ступеня тяжкості вражає менш як 50 % шкіри голови з легкою або помірною еритемою, лущенням і свербежем. Важка форма захворювання вражає понад 50 % шкіри голови з еритемою від помірної до важкої, лущенням і свербежем, при цьому висипання не обмежуються тільки шкірою голови. Близько 70% хворих на псоріаз – це хворі з легким і середнім ступенем тяжкості, які потребують тільки зовнішньої терапії.

Чим мити голову при псоріазі

У цій статті ми поговоримо про лікування псоріазу волосистої частини голови, а саме, про шампуні. Різних шампунів досить багато і в аптеках, і на різних маркетплейсах, але серед них нам потрібно вибрати найкращий засіб для лікування псоріазу волосистої частини голови, а саме:

  • Ефективний, який усуває всі симптоми свербежу, печіння, почервоніння і лущення, що турбують нас.
  • І бажано, негормональне.
  • Безпечний, який не викликає побічних ефектів у вигляді ще більшого подразнення, печіння і свербіння та загалом, який не чинить негативного впливу на наш організм.
  • Який можна застосовувати тривалий час, не викликає звикання, можна поєднувати з іншими засобами.
  • І його можна застосовувати у дітей та підлітків.
  • Перевірений, який вивчено і перевірено в клінічних дослідженнях на великій кількості пацієнтів.
  • І звичайно, який приємний у використанні, без неприємного запаху.

Подивимося, який шампунь, а точніше його склад, може задовольнити перелічені вище потреби в найкращому засобі для миття голови при псоріазі.

Глюкокортикостеридні (гормональні) шампуні

Єдиним представником цієї групи є шампунь з гормоном клобетазолом.  Клобетазол є гормоном високої активності, тому його застосування є найліпшим саме в складі шампуню, а не крему або мазі. Необхідно розуміти, що цей препарат є досить серйозним, тому його призначенням має займатися виключно лікар. Попри доведену ефективність, саме ця група препаратів викликає найбільшу кількість побоювань у пацієнтів: імовірність швидкого повернення симптомів, особливо в разі різкої відміни терапії, розвитку звикання, можливого впливу на гормональний статус і розвиток побічних ефектів у разі тривалого застосування. Терапію гормональними препаратами рекомендовано проводити курсами тривалістю не більше 4 тижнів, потім переходити на негормональні засоби, наприклад шампунь на основі цинку піритіону активованого. Основні незручності, пов’язані із застосуванням гормонального шампуню на основі клобетазолу, – це тривалість аплікації – його можна змивати тільки через 15 хв після нанесення, а також ризик побічних ефектів у разі потрапляння на шкіру або в очі, аж до катаракти і глаукоми.

Кератолітичні засоби

Вибір шампунів з цієї групи досить великий, в основному, на основі саліцилової кислоти і сечовини. Основний механізм дії – відлущування, пом’якшення. Оскільки ці шампуні не мають вираженої протизапальної дії, їх використовують у комбінації з іншими препаратами.

Препарати дьогтю

Хоча кам’яновугільна смола є ефективним засобом лікування псоріазу, зміна кольору шкіри голови та світлого волосся, подразнювальний контактний дерматит, почервоніння, печіння та неприємний запах смоли призводить до проблем із застосуванням цих засобів тривалий період часу, незважаючи на можливості їх щоденного застосування. Крім того, кам’яновугільна смола є визнаним канцерогеном, але поки що немає жодних доказів канцерогенезу в пацієнтів із псоріазом, які проходили лікування кам’яновугільною смолою.

Засоби з активованим піритіоном цинку

Іони піритіону цинку впливають на процеси апоптозу ранніх фаз запрограмованої клітинної загибелі. Молекула активованого цинку піритіону в 50 разів стабільніша порівняно зі стандартним цинком піритіоном, що забезпечує тривалий контроль над псоріазом, не спричиняє атрофію шкіри навіть за тривалого його застосування (до 6 тижнів).

І не забудьте, перш ніж пробувати будь-який новий продукт для лікування псоріазу шкіри голови, проконсультуйтеся у свого лікаря – дерматолога.

А ще, для хворих на псоріаз дуже важливо організувати правильне харчування. За появи перших симптомів псоріазу або загострення процесу заборонено копчені продукти, жирне м’ясо, яйця, здобу, каву, газовані та алкогольні напої. Вживання цукру та кондитерських виробів слід знизити до мінімуму. Рекомендовано вживати овочі, фрукти та ягоди, свіжу зелень, нежирне м’ясо, кисломолочні продукти та сири, нежирну рибу, хліб із борошна грубого помелу, цільного зерна або висівок. У деяких випадках лікар може порадити голодування короткими інтервалами.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай