Як вдома приготувати адигейський сир: простий рецепт із двох інгредієнтів

Кулінарія

Любите смачні домашні сири? Спробуйте приготувати власноруч адигейський сир, адже для цього вам знадобиться всього два основних інгредієнти – молоко та оцет або його альтернатива. Пропонуємо перевірений рецепт відомої кропивницької фудблогерки Жанни Решетицької, який дозволить швидко та легко приготувати адигейський сир вдома.

Які інгредієнти потрібні для домашнього адигейського сиру

  • молоко – 3 літри (жирністю не менше 2,5%);
  • столовий оцет 9% – 24 мл або яблучний оцет 6% – 36 мл;
  • питна вода – для розведення оцту;
  • сіль – за смаком.

Якщо у вас немає оцту або ви хочете зробити сир ще натуральнішим, можна використовувати альтернативні інгредієнти:

  • Лимонна кислота: 1,5 грама кислоти на 1 літр молока (попередньо розчиніть її у столовій ложці води);
  • Молочна сироватка: розрахунок 1:3 до кількості молока (попередньо підігріти).

Як приготувати адигейський сир у домашніх умовах

  1. Підігрійте молоко. Вилийте молоко у каструлю і поставте на середній вогонь. Його потрібно нагріти приблизно до 85-93 °C. Якщо у вас немає спеціального термометра, орієнтуйтеся на появу перших дрібних бульбашок на поверхні молока.
  2. Підготуйте оцет. Розведіть оцет водою в пропорції 1:3. На кожен літр молока потрібно приблизно 8 мл оцту.
  3. Зробіть сир. Коли молоко досягне необхідної температури, вливайте розведений оцет тонким струменем, постійно помішуючи молоко. Як тільки сир почне відділятися грудочками, а сироватка набуде прозоро-зеленуватого кольору, відразу знімайте каструлю з вогню.
  4. Відокремте сир від сироватки. Використовуючи шумівку, акуратно перекладіть сирні грудочки у форму з отворами, щоб стікала зайва рідина. Сир у формі потрібно злегка притиснути, щоб він став більш щільним.
  5. Посоліть та охолодіть. Коли сироватка стече, посипте сир сіллю – приблизно по половині чайної ложки з кожної сторони. Залиште сир охолоджуватись до кімнатної температури, після чого його вже можна куштувати.

Корисні поради при приготуванні домашнього сиру

  • Найкращий результат виходить при температурі молока близько 90 °C.
  • Якщо хочете отримати ніжний смак, використовуйте яблучний оцет або сироватку.
  • Домашній адигейський сир чудово поєднується із зеленню, свіжими овочами та медом.

Тепер ви знаєте, як легко приготувати смачний адигейський сир у домашніх умовах.

Смачного!


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай