Любите смачні домашні сири? Спробуйте приготувати власноруч адигейський сир, адже для цього вам знадобиться всього два основних інгредієнти – молоко та оцет або його альтернатива. Пропонуємо перевірений рецепт відомої кропивницької фудблогерки Жанни Решетицької, який дозволить швидко та легко приготувати адигейський сир вдома.
Зміст
Які інгредієнти потрібні для домашнього адигейського сиру
- молоко – 3 літри (жирністю не менше 2,5%);
- столовий оцет 9% – 24 мл або яблучний оцет 6% – 36 мл;
- питна вода – для розведення оцту;
- сіль – за смаком.
Якщо у вас немає оцту або ви хочете зробити сир ще натуральнішим, можна використовувати альтернативні інгредієнти:
- Лимонна кислота: 1,5 грама кислоти на 1 літр молока (попередньо розчиніть її у столовій ложці води);
- Молочна сироватка: розрахунок 1:3 до кількості молока (попередньо підігріти).
Як приготувати адигейський сир у домашніх умовах
- Підігрійте молоко. Вилийте молоко у каструлю і поставте на середній вогонь. Його потрібно нагріти приблизно до 85-93 °C. Якщо у вас немає спеціального термометра, орієнтуйтеся на появу перших дрібних бульбашок на поверхні молока.
- Підготуйте оцет. Розведіть оцет водою в пропорції 1:3. На кожен літр молока потрібно приблизно 8 мл оцту.
- Зробіть сир. Коли молоко досягне необхідної температури, вливайте розведений оцет тонким струменем, постійно помішуючи молоко. Як тільки сир почне відділятися грудочками, а сироватка набуде прозоро-зеленуватого кольору, відразу знімайте каструлю з вогню.
- Відокремте сир від сироватки. Використовуючи шумівку, акуратно перекладіть сирні грудочки у форму з отворами, щоб стікала зайва рідина. Сир у формі потрібно злегка притиснути, щоб він став більш щільним.
- Посоліть та охолодіть. Коли сироватка стече, посипте сир сіллю – приблизно по половині чайної ложки з кожної сторони. Залиште сир охолоджуватись до кімнатної температури, після чого його вже можна куштувати.
Корисні поради при приготуванні домашнього сиру
- Найкращий результат виходить при температурі молока близько 90 °C.
- Якщо хочете отримати ніжний смак, використовуйте яблучний оцет або сироватку.
- Домашній адигейський сир чудово поєднується із зеленню, свіжими овочами та медом.
Тепер ви знаєте, як легко приготувати смачний адигейський сир у домашніх умовах.
Смачного!