Як приготувати куліш: три традиційні рецепти

Кулінарія

Куліш – це одна з найдавніших українських страв, яка відома своєю ситністю та простотою приготування. Ця пшоняна каша, зварена на воді або м’ясному бульйоні, була незамінною їжею для козаків і чумаків, які готували її в польових умовах. Завдяки невибагливості інгредієнтів і швидкому приготуванню куліш залишається популярним і сьогодні.

Пропонуємо три унікальні рецепти цієї страви, які допоможуть урізноманітнити ваше меню.

Класичний козацький куліш

Інгредієнти:

  • 220 г пшона
  • 80 г сала
  • 3 картоплини
  • 2 цибулини
  • 3 л води
  • 2 лаврових листки
  • зелень за смаком
  • сіль, чорний мелений перець за смаком

Спосіб приготування:

  1. Промийте пшоно кілька разів, залийте його окропом на 30 хвилин, а потім ще раз промийте холодною водою.
  2. Наріжте сало дрібними шматочками і обсмажте його на сковороді. Додайте подрібнену цибулю та смажте до золотистого кольору.
  3. В окремій каструлі закип’ятіть воду, додайте засмажку, картоплю, нарізану кубиками, і пшоно.
  4. Коли вода знову закипить, зменшіть вогонь, додайте сіль, перець і лавровий лист. Варіть до повної готовності пшона та картоплі.
  5. Перед подачею посипте куліш подрібненою зеленню.

Куліш з грибами, вершками та білим вином

Інгредієнти:

  • 250 г пшона
  • 1 середня морква
  • 1 цибулина
  • 200 г печериць
  • 20 г вершкового масла
  • 50 мл білого сухого вина
  • 100 мл вершків будь-якої жирності
  • 100-150 мл овочевого бульйону
  • сіль, перець за смаком
  • кріп для подачі

Спосіб приготування:

  1. Зваріть овочевий бульйон з моркви, цибулі, кореня селери, лаврового листа, чорного та духмяного перцю. Варіть 1 годину, потім процідіть.
  2. Наріжте моркву, цибулю та гриби дрібними кубиками. Розігрійте сковороду з вершковим маслом, обсмажте овочі до м’якості.
  3. Влийте біле вино і випарюйте його протягом 5 хвилин.
  4. Додайте добре промите пшоно, поступово підливаючи овочевий бульйон, тушкуйте на повільному вогні 15 хвилин.
  5. Долийте вершки, доведіть до смаку сіллю і перцем, готуйте до м’якості пшона.
  6. Перед подачею посипте подрібненим кропом.

Куліш із квашеними томатами та моцарелою

Інгредієнти:

  • 150 г пшона
  • 100 г сала
  • 2 середні кульки моцарели
  • 1 л молока
  • 1 л води
  • 3 квашені томати
  • 3-4 картоплини
  • 1-2 цибулини
  • ¼ кореня селери
  • 1 морквина
  • 1 корінь петрушки
  • 2-3 зубчики часнику
  • 3-4 ст. л. соняшникової олії
  • 1-2 лаврові листки
  • 3-5 горошин духмяного перцю
  • сіль, перець, зелень петрушки та кропу за смаком

Спосіб приготування:

  1. Залийте пшоно окропом і залиште на кілька хвилин, потім добре промийте.
  2. Наріжте сало кубиками та обсмажте його в чавунному горщику або каструлі з товстим дном. Додайте подрібнену цибулю та часник, обсмажте до прозорості цибулі.
  3. Додайте моркву, селеру та корінь петрушки, залийте молоком і водою, покладіть лавровий лист і перець. Варіть 15 хвилин.
  4. Додайте нарізану картоплю, потім пшоно. Готуйте на слабкому вогні 30 хвилин, накривши кришкою.
  5. Наприкінці приправте сіллю та перцем. Перед подачею додайте до тарілок квашені томати та шматочки моцарели.

Куліш – це універсальна страва, яка чудово зігріває в холодну погоду та дарує відчуття ситості. Виберіть свій улюблений рецепт та насолоджуйтеся автентичним українським смаком!


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай