Куліш – це одна з найдавніших українських страв, яка відома своєю ситністю та простотою приготування. Ця пшоняна каша, зварена на воді або м’ясному бульйоні, була незамінною їжею для козаків і чумаків, які готували її в польових умовах. Завдяки невибагливості інгредієнтів і швидкому приготуванню куліш залишається популярним і сьогодні.
Пропонуємо три унікальні рецепти цієї страви, які допоможуть урізноманітнити ваше меню.
Зміст
Класичний козацький куліш
Інгредієнти:
- 220 г пшона
- 80 г сала
- 3 картоплини
- 2 цибулини
- 3 л води
- 2 лаврових листки
- зелень за смаком
- сіль, чорний мелений перець за смаком
Спосіб приготування:
- Промийте пшоно кілька разів, залийте його окропом на 30 хвилин, а потім ще раз промийте холодною водою.
- Наріжте сало дрібними шматочками і обсмажте його на сковороді. Додайте подрібнену цибулю та смажте до золотистого кольору.
- В окремій каструлі закип’ятіть воду, додайте засмажку, картоплю, нарізану кубиками, і пшоно.
- Коли вода знову закипить, зменшіть вогонь, додайте сіль, перець і лавровий лист. Варіть до повної готовності пшона та картоплі.
- Перед подачею посипте куліш подрібненою зеленню.
Куліш з грибами, вершками та білим вином
Інгредієнти:
- 250 г пшона
- 1 середня морква
- 1 цибулина
- 200 г печериць
- 20 г вершкового масла
- 50 мл білого сухого вина
- 100 мл вершків будь-якої жирності
- 100-150 мл овочевого бульйону
- сіль, перець за смаком
- кріп для подачі
Спосіб приготування:
- Зваріть овочевий бульйон з моркви, цибулі, кореня селери, лаврового листа, чорного та духмяного перцю. Варіть 1 годину, потім процідіть.
- Наріжте моркву, цибулю та гриби дрібними кубиками. Розігрійте сковороду з вершковим маслом, обсмажте овочі до м’якості.
- Влийте біле вино і випарюйте його протягом 5 хвилин.
- Додайте добре промите пшоно, поступово підливаючи овочевий бульйон, тушкуйте на повільному вогні 15 хвилин.
- Долийте вершки, доведіть до смаку сіллю і перцем, готуйте до м’якості пшона.
- Перед подачею посипте подрібненим кропом.
Куліш із квашеними томатами та моцарелою
Інгредієнти:
- 150 г пшона
- 100 г сала
- 2 середні кульки моцарели
- 1 л молока
- 1 л води
- 3 квашені томати
- 3-4 картоплини
- 1-2 цибулини
- ¼ кореня селери
- 1 морквина
- 1 корінь петрушки
- 2-3 зубчики часнику
- 3-4 ст. л. соняшникової олії
- 1-2 лаврові листки
- 3-5 горошин духмяного перцю
- сіль, перець, зелень петрушки та кропу за смаком
Спосіб приготування:
- Залийте пшоно окропом і залиште на кілька хвилин, потім добре промийте.
- Наріжте сало кубиками та обсмажте його в чавунному горщику або каструлі з товстим дном. Додайте подрібнену цибулю та часник, обсмажте до прозорості цибулі.
- Додайте моркву, селеру та корінь петрушки, залийте молоком і водою, покладіть лавровий лист і перець. Варіть 15 хвилин.
- Додайте нарізану картоплю, потім пшоно. Готуйте на слабкому вогні 30 хвилин, накривши кришкою.
- Наприкінці приправте сіллю та перцем. Перед подачею додайте до тарілок квашені томати та шматочки моцарели.
Куліш – це універсальна страва, яка чудово зігріває в холодну погоду та дарує відчуття ситості. Виберіть свій улюблений рецепт та насолоджуйтеся автентичним українським смаком!