Арабіка – найпопулярніший сорт. За різними оцінками її частка у світовому обороті кави становить близько 70-75%. Чому ж вона набула більшого поширення, ніж робуста? Звичайно ж секрет тут криється у великій смаковій різноманітності. У цьому плані робуста одноманітніша та більш «плоска». Досвідчений кавоман легко розрізнить арабіку не тільки з різних континентів, але й навіть з окремих країн одного регіону вирощування. Розгляньмо це питання детальніше.
Африка
Африканська арабіка традиційно знаменита своїми квітковими та фруктовими смаковими нотками. Присмак здебільшого кислувато-солодкий та насичений. Особливою популярністю користуються сорти з Ефіопії, адже ця країна відрізняється особливо сухим і жарким кліматом. Смак у них багатий та складний, аромат – інтенсивний та стійкий. У напої часто можна відчути невелику солодкість, фруктову та винну складову.
Яскравим представником ефіопського сегменту є Їргачоф. Це сорт з найвищих плантацій з цілим букетом смакових відтінків:
- виноград;
- прянощі;
- бергамот;
- квіти.
Кенійська кава вирощується в гористій місцевості. Особливий клімат і висота над рівнем моря роблять її кислотнішою, з помітним фруктовим присмаком. Аромат у неї багатогранний, можна вловити нотки майорану, м’яти та ягід. Окрему категорію складають кенійські сорти сухої обробки, яка вважається найбільш натуральною. У їхньому запаху відчуваються ананас, перець, шоколад та інші екзотичні відтінки.
Південна та Центральна Америка
Насамперед тут варто відзначити Бразилію – найбільшого світового постачальника. Клімат там відрізняється від африканського. Там часто бувають заморозки, урагани та сильний вітер. Кавові дерева ростуть в основному на червоній глині – поєднанні перегною та вулканічної породи. Висота вирощування – низька, переважно це плоскогір’я.
Все вищезгадане відбивається на смакових властивостях. Бразильська кава відрізняється більш збалансованим та міцним смаком, без вираженої кислинки. Також він досить щільний, завдяки сухому способу обробки. У букеті можна відчути чотири основні відтінки.
- Шоколад.
- Карамель.
- Какао.
- Спеції.
Найбільшу кислотність має кава з Сальвадора. Смак у неї ніжний, але аромат не надто насичений. У післясмаку добре помітна гіркота шоколаду та невелика нотка жасмину. Гватемальські сорти цінуються вище, оскільки відрізняються легкою ноткою диму. Кислинка в них легка та приємна. Також варто відзначити низку характерних квіткових відтінків у присмаку.
Колумбія – друга за масштабами вирощування країна. Це високогірна кава зі збалансованим смаковим та ароматичним профілем. Має хороший баланс кислоти та гіркоти. Продукт із Гондурасу, за своїми основними властивостями, багато в чому нагадує колумбійський. Тільки він менш кислотний, скоріше гіркуватий. Аромат – стійкий і насичений, а в післясмаку є ноти вина, мигдалю та вишні. Кава з Коста-Ріки цінується за знижений вміст кофеїну, а також м’який та делікатний присмак.
Азія
Ця частина світу переважно займається вирощуванням робусти. Але досить відомою є арабіка із Суматри. Кислотність у ній соковита, відчуваються нотки спецій та дерева. Також можна відчути терпку насолоду та ноти цитрусів (лайм, апельсин, грейпфрут). Що стосується запаху, то він більше горіховий та квітковий.