Малосольні та консервовані огірки: найкращі рецепти

Кулінарія

Огірки – один із найпопулярніших овочів у літній сезон. Вони не лише чудово смакують у свіжих салатах, а й приємно тішать взимку, коли хочеться пригадати аромат і хрумкість літа.

Дізнайтесь, як зробити малосольні огірки, як приготувати консервовані хрумкі огірки на зиму, а також отримаєте декілька перевірених рецептів квашених та маринованих огірків.


Як зробити малосольні огірки: швидкий рецепт за 3 години

Малосольні огірки – це чудовий варіант швидкої закуски. Вони підійдуть до будь-якої страви, особливо до відвареної картоплі, каш чи легкого літнього обіду. Щоб отримати дійсно хрумкі огірочки, варто дотримуватися кількох простих правил.

Поради для приготування малосольних огірків

  1. Огірки
    • Обирайте домашні, середньорозмірні, бажано з невеликими «пухирцями».
    • Перед засолюванням замочіть їх у холодній воді на 20–30 хвилин (якщо тільки з грядки) або на годину (якщо огірки трохи полежали). Це допоможе їм стати пружними.
  2. Вода
    • Рекомендовано використовувати фільтровану або бутильовану воду.
    • Якщо хочете прискорити процес, візьміть столову газовану воду – вона прискорює «просолювання».
  3. Сіль
    • Найкраще підходить кам’яна кухонна сіль (не йодована і не морська).
    • Додатково для аромату можна використовувати часник, листя вишні, смородини, корінь та листя хрону, суцвіття кропу, перець чилі. Також урізноманітнити смак допоможуть лавровий лист, перець горошком, кисле зелене яблуко чи ягоди смородини.

Рецепт малосольних огірків за 3 години

Інгредієнти (на 2-літрову банку):

  • 1–1,5 кг огірків (бажано до 10 см у довжину)
  • 2 ст. л. кам’яної солі
  • 1 пучок спецій (листя вишні, листя смородини, корінь і листя хрону, суцвіття кропу)
  • 10 г перцю чилі
  • 500–800 мл фільтрованої або газованої води
  • 1 головка часнику

Спосіб приготування:

  1. Вимиті огірки замочіть у мисці з холодною водою на 20–30 хвилин.
  2. Промийте та наріжте крупно листя вишні, смородини й хрону. Перець чилі поріжте тонкими кружечками.
  3. У банку викладіть шарами: подрібнені листки, суцвіття кропу, корінь хрону, зубчики часнику та шматочки перцю чилі. Поверх щільно складіть огірки.
  4. Додайте зверху сіль і залийте водою кімнатної температури (фільтрованою чи газованою).
  5. Залиште банку при кімнатній температурі на 2 години, а потім поставте в холодильник ще на 3–4 години.
  6. Для більш насиченого смаку можна збільшити час засолювання.

Рецепт консервованих хрумких огірків на зиму

Як засолити огірки на зиму, щоб вони залишалися хрумкими та ароматними? Ось один із перевірених варіантів.

Інгредієнти (на 10 літрових банок):

  • 5 кг невеликих огірків (приблизно 6–8 см завдовжки)
  • По 10 зерен гірчиці на кожну банку
  • По 1–2 лаврових листки
  • По 3 горошини чорного перцю
  • По 3 горошини духмяного перцю
  • По 2 зубчики часнику
  • По 2 бутони гвоздики

Маринад:

  • 3,5 л холодної води
  • 500 мл 9% оцту
  • 400 г цукру
  • 150 г солі

Спосіб приготування:

  1. Гарно вимийте огірки та залийте їх холодною водою на 1 годину.
  2. Паралельно зваріть маринад: у каструлю налийте 3,5 л води, додайте цукор і сіль. Доведіть до кипіння, помішуючи, поки сіль та цукор повністю не розчиняться.
  3. Зніміть каструлю з вогню та влийте оцет (9%). Перемішайте.
  4. Простерилізуйте банки зручним для вас способом.
  5. На дно кожної банки викладіть спеції: зерна гірчиці, лавровий лист, чорний та духмяний перець, часник, гвоздику. За бажанням додайте листя смородини і парасольки кропу.
  6. Розкладіть огірки якомога щільніше.
  7. Залийте гарячим маринадом і поставте банки у велику каструлю або миску, застелену рушником. Налийте туди води так, щоб вона сягала 1/4 висоти банок.
  8. Доведіть воду до кипіння та стерилізуйте 10–15 хвилин.
  9. Закатайте кришками, переверніть банки догори дном, накрийте рушником і залиште так до повного охолодження. Потім перенесіть у прохолодне місце для зберігання.

Рецепт маринованих огірків з гірчицею

Як маринувати огірки з гірчицею, щоб отримати насичений пікантний смак? Спробуйте цей варіант.

Інгредієнти (на 6 літрових банок):

  • 3 кг огірків
  • 4 л води
  • 18 горошин чорного перцю
  • 12 лаврових листів
  • 12 зубчиків часнику
  • 2 ст. л. солі
  • 300 г цукру
  • 400 мл оцту
  • 130 г міцної гірчиці

Спосіб приготування:

  1. Помийте огірки та доведіть до кипіння 2 л води.
  2. Простерилізуйте банки зручним способом. На дно кожної банки покладіть по 3 горошини чорного перцю, 2 зубчики часнику та 2 лаврові листки.
  3. Щільно викладіть огірки та залийте їх окропом на 15–20 хвилин.
  4. Поки огірки настоюються в гарячій воді, приготуйте маринад: в окремій каструлі доведіть до кипіння ще 2 л води, додайте сіль, цукор, оцет і гірчицю. Ретельно перемішайте та знову доведіть до кипіння.
  5. Злийте воду з банок, у яких «прогрівалися» огірки, і залийте їх свіжоприготованим маринадом.
  6. Закрутіть банки, переверніть догори дном до охолодження, а потім зберігайте у темному прохолодному місці.

Традиційні квашені огірки: покроковий рецепт

Квашені огірки – це класичний спосіб зберігання овочів, який дає природну кислинку та багатий аромат.

Інгредієнти (на одну 3-літрову банку):

  • 1,5–1,6 кг огірків
  • 2,1–2,2 л води
  • 3 ст. л. солі
  • 4 зубчики часнику
  • 10 листочків вишні та смородини
  • 2–3 зонтики кропу з насінням
  • 4–5 шматочків кореня хрону
  • Гіркий перець (за бажанням)

Спосіб приготування:

  1. Прокип’ятіть воду з сіллю та дайте їй охолонути.
  2. Простерилізуйте трилітрову банку. На дно покладіть частину кореня хрону, листочки вишні та смородини, зонтики кропу.
  3. Щільно викладіть огірки, а зверху додайте решту хрону та часник. Якщо любите гостре – додайте гіркий перець.
  4. Залийте все охолодженим розсолом, закрийте кришкою та зберігайте у прохолодному місці. Коли огірки змінять колір, вони готові. Для кращого збереження тримайте їх у холодильнику або погребі.

Як приготувати огірки по-корейськи: оригінальний рецепт

Огірки по-корейськи – це пікантна закуска, яка поєднує в собі гостроту, солодкуватий присмак та особливий аромат коріандру.

Інгредієнти:

  • 2 кг огірків
  • 1 кг моркви
  • 9 зубчиків часнику
  • 200 г цукру
  • 3 ст. л. солі
  • 100 мл оцту
  • 300 мл олії
  • 20 г меленого коріандру

Спосіб приготування:

  1. Наріжте вимиті огірки довгими брусочками.
  2. Моркву очистьте і натріть на спеціальну тертку для корейської моркви. Часник пропустіть через прес.
  3. Розігрійте в глибокій пательні чи каструлі олію. Додайте моркву й огірки.
  4. Відразу всипте цукор, сіль, коріандр, подрібнений часник і влийте оцет.
  5. Тушкуйте 15 хвилин, ретельно перемішуючи.
  6. Простерилізуйте банки і розкладіть у них готову суміш. Закрутіть кришками, переверніть догори дном і залиште до повного охолодження.

Тепер ви знаєте, як приготувати малосольні огірки, законсервувати хрумкі огірки на зиму, зробити квашені чи пікантні огірки по-корейськи. Обирайте той рецепт, який найбільше до смаку вашій родині, і насолоджуйтеся свіжим хрумким смаком огірків навіть у холодні зимові дні. Головне – дотримуватися пропорцій, готувати з якісних інгредієнтів та стерилізувати банки для надійного зберігання.

Смачного!


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай