Запитання, які слід поставити собі при купівлі готової фірми з ПДВ

Бізнес

Купити готову фірму з ПДВ у Києві – це, перш за все, означає позбавити себе цілого ряду турбот. Це підтвердить Вам кожна людина, яка хоча б раз намагалася зареєструвати молоду компанію та легалізувати її діяльність шляхом отримання ліцензії. Нескінченні ходіння по присутніх місцях, збирання документів та довгі місяці очікування відповіді комісії – це лише мала частина випробувань, що випадуть на Вашу частку.

За великим рахунком, у цьому й криється головна причина, через яку сучасні київські бізнесмени вважають за краще не створювати бізнес, а купувати його. Здійснюючи подібне придбання, підприємець виграє і в часі, і щодо репутаційного ресурсу – у підприємства, що відбулося, він, безумовно, буде.

Зрозуміло, покупка виявиться вигідною лише у випадку, якщо вона була зроблена грамотно. На що варто звертати увагу, купуючи готовий бізнес з ПДВ?

  • Чи адекватна ціна встановлена на підприємство?

Варіантів оцінки бізнесу досить багато, проте Вас мають цікавити, насамперед, безпосередні фінансові перспективи, прибуток та передбачувані темпи зростання. Коротше кажучи, всі фактори, від яких залежатиме, як швидко окупиться придбання.

  • Чи передається Вам разом із підприємством інтелектуальна власність?

Насамперед, це стосується знань про процеси компанії – зафіксовані вони в документах або все базується на «усному знанні», чи є у компанії конкретні об’єкти інтелектуальної власності і чи Ви отримуєте право розпоряджатися ліцензіями на них – про все це Вам слід поцікавитися до покупки.

  • Ви купуєте стабільну компанію чи ні?

Тут першочергові питання такі: якими контрактними зобов’язаннями пов’язана компанія на даний момент, як клієнти відреагують на перепродаж і яка поточна репутація компанії?

  • Як до перепродажу віднесеться персонал?

Тут все, загалом, зрозуміло – чи приймуть Вас співробітники як нового власника, причому слід брати не тільки фінансові очікування, але й суто психологічний фактор.

  • Чи доведеться проводити реструктуризацію?

Як відомо, можна придбати лише активи, а можна – бізнес цілком. У другому випадку разом з компанією Ви придбаєте всі борги, гарантійні зобов’язання та фінансові ризики, у першому – лише «потенціал» підприємства, який потребує реструктуризації.

Переконатися в тому, що робите правильний вибір, Ви зможете лише відповівши на всі ці питання.

Повну професійну консультацію щодо купівлі готової компанії, та її перевірки Ви можете отримати на сайті адвокатського об’єднання Zigma.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай