Сергій Токарєв про ком’юніті STEM is FEM і гендерну рівність

Бізнес

Сьогодні докладається багато зусиль, аби подолати упередження щодо професійних досягнень жінок у галузях науки та технологій. Але попри це, й досі можна спостерігати гендерну нерівність, оскільки кількість чоловіків у цих сферах серед працівників більша в три рази. Про це розповів на свої сторінці у Facebook Сергій Токарєв – ІТ-бізнесмен, інвестор і партнер інвестиційної групи Roosh. 

«Навіть зараз питання гендерного дисбалансу залишається актуальним на рівні держави. Але в екосистемі Roosh все інакше. Ми приділяємо багато уваги питанню рівності, оскільки це правильно з усіх точок зору. Наприклад, з погляду бізнесу безліч нових рішень та ідей з’являються саме в командах з однаковим співвідношенням жінок і чоловіків»,

– наголошує інвестор.

Як проект STEM is FEM допоможе все виправити

Сергій Токарєв впевнений, що потрібно популяризувати науку серед українок. Він розповів про освітній проект STEM is FEM, який заохочує молодих жінок обирати різні ІТ-спеціальності. Завдяки активностям дівчата знайомляться з успішними українськими та закордонними експертками, їхніми досягненнями та досвідом. Вони навчаються та посилюють hard skills, отриманні в університетах і школах.

Серед учасниць проекту є безліч дівчат, здатних мотивувати та надихати. Наприклад, Юлія Ткаченко, яка у старших класах школи зацікавилася БПЛА. 18-річна дівчина виявила недолік у роботі славнозвісного Bayraktar: безпілотник малоефективний під час поганої погоди. Через дощ, туман або сніг йому складно прицілитися. Тому Юлія запропонувала рішення – встановити лазерний приціл, який значно посилить можливості БПЛА навіть в умовах поганої видимості. Зараз дівчина розробляє стартап у сфері охорони здоров’я та навчається в Києво-Могилянській академії. 

Також Сергій Токарєв розповів про ще одну членкиню STEM is FEM – студентку Університету ім. Адама Міцкевича Надію Касянчук, яка вивчає медичну біотехнологію. Вона займається дослідженнями, пов’язаними зі змінами мікробіому в пацієнтів з хворобою Паркінсона. Дівчина отримала 4 нагороди на міжнародних конференціях, є співавторкою 11 статей та викладає у Київській школі економіки.

ІТ-бізнесмен впевнений, що подібні до STEM is FEM проекти відіграють важливу функцію у суспільстві. Завдяки ним створюються потужні ком’юніті для українок у STEM-галузях і впроваджуються освітні ініціативи. Сергій Токарєв говорить, що гендерна рівність в ІТ-сферах навіть здатна вплинути на розвиток економіки нашої держави: проведені дослідження в Глобальному інституті McKinsey & Company виявили, що ВВП будь-якої країни збільшується, коли відбувається зменшення гендерного розриву. 


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай