Кредити бізнесу – які варіанти фінансування доступні українським підприємцям

Бізнес

Протягом листопада цього року кредитний портфель корпоративного бізнесу загалом по банківській системі зріс на 7,3 мільярди гривень Показник далеко не рекордний, але, зважаючи на вкрай низькі темпи кредитування бізнесу впродовж минулого та більшої частини цього року, й він виглядає доволі оптимістично. За словами фінансистів, це результат значного пожвавлення економічної активності в країні влітку, яке в свою чергу здебільшого було спровоковано зростанням споживчого попиту.

Після важкої зими 2022/2023 років, цієї весни споживча активність українців почала активно зростати. Спрацювали одночасно кілька чинників: відкладений попит, сформований за перший рік війни, сезонність, повернення частини вимушених мігрантів з-за кордону до України. Усе це позначилося на очікуваннях українських підприємців. У квітні індекс очікувань ділової активності, який щомісяця розраховує Національний банк, досягнув річного максимуму – 51,5. Зважаючи на той факт, що показник у 50 одиниць свідчить про нейтральні прогнози на наступний місяць підприємців, зростання індексу вище нейтральної позначки свідчило про позитивні оцінки перспектив бізнесом.

На практиці цей оптимізм проявився в уповільненні темпів зростання портфелю депозитів корпоративного банку у середині року, та пожвавленні кредитування https://unexbank.ua/biznesu/finansuvannia . Логіка цього процесу проста: песимістичні оцінки перспектив мотивують бізнес скорочувати підприємницьку діяльність та вкладати вільні кошти в пасивні інструменти. Підприємницький оптимізм, навпаки стимулює активно розвивати бізнес, використовуючи як власні ресурси, так і позикові.

Українські банки доволі швидко підлаштувалися під зміну ринкового тренду. А значна конкуренція на ринку стимулювала їх розширювати та адаптувати програми фінансування під специфічні потреби бізнесу.

Найбільш популярною програмою кредитування в Україні від початку війни залишається державна програма 5-7-9%, яка концентрує на собі до 80% усіх нових запитів на фінансування від бізнесу. Але найближчим часом ситуація почне змінюватися, попереджають фінансисти, адже з метою економії дефіцитних бюджетних коштів уряд поступово трансформує пільгову програму, спрямовуючи допомогу на бізнес, що потребує найбільше уваги: працює на деокупованих територіях, опікується енергетикою чи має переробний профіль з високою доданою вартістю продукції.

Тому в найближчій перспективі, у міру пом’якшення монетарної політики НБУ, буде зростати роль класичних банківських кредитних продуктів для бізнесу: кредитів та кредитних ліній на поповнення обігових коштів, інвестиційних кредитів на закупівлю виробничого обладнання тощо. Окремо слід відзначити дуже високі показники відновлення лізингу, який користується попитом серед бізнесу, зокрема сільгоспвиробників та транспортних компаній.

Поки, щоправда, ринкові ставки за кредитами бізнесу все ще перебувають на доволі високому рівні. Навіть відносно малоризикові овердрафти банки пропонують під ставку 20-25% річних. Більш довгі кредити на придбання обладнання ще дорожчі. Альтернативою для бізнесу в цьому сенсі можуть стати кредити з прив’язкою до індексу депозитних ставок UIRD. Оскільки у міру зниження дохідності депозитних вкладів населення падатимуть й ставки за кредитом.

Менше з тим, за інших рівних поки підприємці намагаються мінімізувати залучення банківського фінансування через дорожнечу ресурсів та неоднозначні перспективи розвитку. Так, за підсумком листопада НБУ зафіксував скорочення індексу очікувань ділової активності до 49,1. Іншими словами, серед компаній різних галузей домінують песимістичні оцінки щодо перспектив розвитку у грудні.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай