Який університет Словаччини обрати у 2024 році

За кордоном

У Словаччині знаходиться понад 30 університетів і більшість із них – державні. Це важливий момент, оскільки навчання для іноземних студентів безкоштовне саме в державних установах вищої освіти. Тому, коли абітурієнт та його батьки визначаються з тим, в якій країні вчитися, виникає закономірне питання – який саме обрати університет. Нижче ми розповімо про найпопулярніші словацькі університети, куди ще можна вступити у 2024 році.

Головні університети Словаччини

Варто одразу звернути увагу на те, що деякі університети Словаччини вже завершили вступ у 2024 році. Це, наприклад: університет Коменського в Братиславі, університет Павла Йозефа Шафарика в Кошиці, університет музичних мистецтв у Братиславі, університет Костянтина Філософа в Нітрі. Але, водночас, є ймовірність, що вони ще відкриють друге коло і деякі факультети добиратимуть майбутніх першокурсників на навчальний рік 2024/2025. Тому варто стежити за оновленнями. Якщо раптом обрана абітурієнтом спеціальність вже не відкриє додатковий набір, є два варіанти: планувати вступ на наступний рік або вступити на максимально схожу спеціальність, щоб потім перевступити (у Словаччині це звичайна практика).

І що важливо, для абітурієнтів наступного, 2025/2026 року, які хочуть вступити на творчі спеціальності (акторство, спів, дизайн, режисура, музика), університети закривають прийом документів уже наприкінці листопада, тож у даному випадку потрібно визначатися із вступом уже у вересні, а потім готуватися до іспитів, які проходять у очному форматі взимку. Крім того, деякі з подібних спеціальностей вимагають надати портфоліо та домашні роботи, тому в даному випадку підготовка триватиме досить довго.

Але куди ще точно можна вступити у 2024 році? Розглянемо нижче.

Кошицький державний технічний університет

Зараз для вступу відкрито 5 факультетів. Це:

  • факультет виробничих технологій (навчання в місті Прешів);
  • будівельний факультет (навчання в місті Кошице);
  • факультет аеронавтики (навчання в місті Кошице);
  • факультет електротехніки та інформатики (навчання в місті Кошице);
  • факультет гірництва, екології, управління та геотехнологій    (навчання в місті Кошице).

Тут можна здобути освіту за такими напрямками як: пілот, авіадиспетчер, логістика, архітектура, будівництво, інженерія, будівельний менеджмент, різні напрямки в IT-сфері тощо.

Кошицький державний технічний університет один із найвідоміших технічних вищих навчальних закладів. Тут є безліч напрямків та важливий факт – у ньому навчається 41% іноземних студентів із 34 країн. Це говорить про популярність університету, якість його освіти та важливе місце у Словаччині. Кожен факультет має все необхідне: бібліотеки, комп’ютерні класи, кабінети для самопідготовки, їдальні та студентські гуртожитки.

Є ще кілька плюсів даного університету – у ньому розташовані лабораторії із сучасним обладнанням для практичних занять, а також навчальний заклад співпрацює з великою кількістю заводів, компаній та фірм, де студенти можуть проходити практику. Крім того, через те, що університет технічний, деякі факультети влаштовують для бажаючих, перед початком навчального року,  платні курси з математики та фізики, а протягом першого семестру у розкладі деяких студентів буде предмет “словацька мова для іноземців”, для того щоб швидше адаптувати їх до Словаччини.

Прешовський університет в Прешові

          Тут є можливість обрати з 4 факультетів:

  • філософський факультет;
  • факультет природничих наук;
  • спортивний факультет;
  • православний богословський факультет.

          У цьому університеті навчаються майбутні викладачі, перекладачі, працівники сфери культури, тренери, політологи, історики, журналісти (працівники медіа) тощо.

          В університеті є також все необхідне – спортивні зали та басейн, кілька гуртожитків, їдальня, великі та маленькі аудиторії. Студенти на старших курсах проходять практику, яка дозволяє краще зрозуміти свою майбутню професію та попрацювати за фахом. Також університет має різні секції за інтересами – це спортивні команди з різних видів спорту, студентське телебачення і багато іншого.

          Прешовський університет є одним із найбільших вищих навчальних закладів Східної Словаччини.

Словацький сільськогосподарський університет у Нітрі

          Для абітурієнтів 2024 року зараз доступні 3 факультети:

  • факультет агробіології та харчових ресурсів;
  • факультет біотехнології та харчових наук;
  • факультет економіки і менеджменту.

Цей університет підійде для тих, хто в майбутньому хоче бути пов’язаний з менеджментом, економікою бізнесу, біологією, різними напрямками, пов’язаними з продуктами харчування (безпека, контроль, технологія), а також з фермерством, землеробством тощо.

Усі напрямки дуже перспективні, оскільки тема продуктів, економіки та сільського господарства на порядку денному абсолютно у всіх країн, тому після закінчення цього університету ні в кого не має виникнути проблем із працевлаштуванням за фахом.

В університеті є все необхідне для навчання, але є важливий момент – студенти зможуть жити у гуртожитку лише за умови, що до початку навчання їм виповниться 18 років. В іншому випадку буде потрібно шукати та знімати квартиру або кімнату.

Словацький технічний університет в Братиславі

          Абітурієнти можуть розглянути для вступу 3 факультети:

  • будівельний факультет;
  • факультет електротехніки та інформатики;
  • інститут менеджменту.

          Тут абітурієнт може навчатися на таких напрямках як будівництво та архітектура, ландшафт, інженерія, IT-сфера, інвестування тощо.

          При університеті є їдальні та буфети, є свої гуртожитки для студентів, а також лабораторії та технологічні інкубатори. До речі, Словацький технічний університет у Братиславі запевняє, що його випускники є найочікуванішими на ринку праці завдяки високому рівню підготовки та отриманим практичним знанням.

Тренчінський університет Олександра Дубчека в Тренчіні

          Тут абітурієнти можуть вибрати один з двох факультетів:

  • факультет соціально-економічних відносин;
  • факультет спеціальних технологій.

          Студенти можуть навчатися за такими напрямами як управління кадрами та персоналом, державне управління, а також усьому, що пов’язане з машинобудуванням.

          Університет має не лише навчальну базу. Існують зони для відпочинку та занять спортом, також до складу університету входить 4 гуртожитки, їдальня, бібліотека та багато іншого. Тут навчається не так багато іноземців, але водночас двері навчального закладу відчинені для студентів з інших країн. Крім того, університет співпрацює з іншими вищими навчальними закладами як у Словаччині, так і за її межами та робить все для того, щоб студенти розвивалися і активно брали участь як у  науковому, так і у соціальному житті.

Католицький університет в Ружомберку

Зараз абітурієнти можуть обрати медичний факультет – і це буде ідеальний старт для роботи у цій галузі. Справа в тому, що вступити на медичні спеціальності у Словаччині (та й загалом у Європі) дуже важко. Потрібно довго готуватись до іспитів, але навіть у цьому випадку ніхто не може дати гарантії вступу.

У той же час можна вступити без вступних іспитів на одну із трьох спеціальностей:

  • підготовка медсестер і медбратів;
  • радіологічна медична техніка;
  • лабораторні методи дослідження в охороні здоров’я.

          Тут студент може отримати базові знання щодо його напряму, підтягнути термінологію та біологію. Якщо сподобається – залишитися вчитися далі, щоби потім працювати середнім медичним персоналом (а, наприклад, у Словаччині, не вистачає фахівців усіх областей). Або під час 1 курсу готуватися до вступних іспитів, щоб піти потім саме на лікаря. Тоді шанс вступити буде вищим, ніж одразу після української школи.

Університет має гарні гуртожитки, їдальню, а практика проходить у поліклініці та військовій лікарні.

Можливості для іноземних студентів

          Варто зазначити, що навчання, можливості та перспективи як для словаків, так і для іноземців абсолютно однакові. Університети не роблять різниці між своїми та чужими, тому й правила прийому можуть відрізнятись лише тим, що деякі навчальні заклади чекають від іноземних абітурієнтів сертифікати, які підтверджують їхній рівень знання мови.

Абсолютно всі університети, які перераховані вище, мають угоду про співпрацю по програмі “Erasmus+”. Це означає, що студент, який зацікавлений у навчанні та знає додатково іноземну мову на хорошому рівні, може претендувати на навчання по обміну в одній із країн ЄС на період від 3 до 6 місяців, а технічний університет у Братиславі може запропонувати своїм студентам стажування за кордоном терміном до одного року.

До речі, є досить багато випадків, коли іноземні студенти так добре навчалися та цікавилися наукою, що залишалися навчатися далі. Це означає, що після бакалаврату вони закінчували магістратуру і їх запрошували для навчання в докторантурі. А це не лише продовження навчання, а й робота викладачем в університеті зі щомісячною стипендією в розмірі 900-1300 євро, яка не обкладається податками.

          Крім цього, кожен університет має власні угоди як з іншими університетами Словаччини, так і з університетами в інших країнах Євросоюзу, завдяки чому можна брати участь у наукових конференціях, стажуваннях та проектах (у тому числі і міжнародних). Все це доступно для всіх студентів, у тому числі і з-за кордону.

          Іноземці також можуть претендувати на стипендію. Гроші на цю мету виділяє як держава, так і університет. Найчастіше уряд фінансує ті спеціальності та напрямки, фахівців яких найбільше потребує. Стипендії є одноразовими виплатами, які університети виплачують студентам на словацький рахунок (саме тому після приїзду до Словаччини необхідно оформити місцеву банківську картку). Наприклад, державний технічний університет у Кошиці має два види стипендії: перший – за успіхи у навчанні у школі, другий – вже в університеті, за результатами зданих сесій. Були випадки, коли студенти отримували обидві.

Підбиваємо підсумки

          Будь-який із перерахованих вище університетів стане відмінним варіантом для абітурієнтів 2024 року. Кожен диплом буде визнаний у більшості країн, а набуті навички допоможуть знайти роботу. Варто лише розуміти, що для майбутньої кар’єри необхідно докласти зусиль ще в університеті, тому потрібно намагатися брати участь усюди, де тільки пропонує університет. Це допоможе практикувати мову, налагодити корисні контакти, познайомитися з цікавими людьми та зрозуміти, який напрямок обраної спеціальності цікавий найбільше.

          У Словаччині не важливо, де навчатися – у Братиславі чи в таких невеликих містах як Ружомберок чи Тренчин. Кожен університет оснащений однаково і якщо брати матеріальний аспект, то студентське життя в столиці, звичайно, обійдеться дорожче і до того ж питання з гуртожитками вирішувати буде складніше.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай