Майбутній час в англійській мові: Simple, Progressive, Perfect і Perfect Progressive

Леді

Майбутній час в англійській мові має кілька форм, кожна з яких чітко окреслює часовий проміжок, коли відбудеться дія, та її вплив на інші події. В цій статті ми спробуємо розібратися з кожною з чинних форм.

Підготовлено за підтримки маркетплейсу BUKI: https://buki.com.ua/tutors/anhliiska-mova/

Future Simple

Майбутній простий час використовується для опису подій, які відбудуться в майбутньому без уточнення їх тривалості чи результату. Для утворення питальних та заперечних речень у майбутньому використовуються допоміжні дієслова:

  • «Shall» використовується з підметами в першій особі однини та множини – «I» та «we»;
  • «Will» використовується з усіма іншими підметами (друга та третя особа однини та множини).

Нещодавно було прийнято спільне рішення, що для утворення простого майбутнього часу в англійській мові слід використовувати лише «will».

Щоб сформулювати стверджувальне речення, необхідно з’єднати підмет зі складеним присудком. Так воно буде складатися з допоміжного дієслова «will» та основного дієслова у першій формі.

Приклад: «Sarah will finish her homework tomorrow» (Сара закінчить свою домашню роботу завтра).

У питальних реченнях «will» завжди виноситься на перше місце, а решта слів зберігає свій порядок.

Приклад: «Will they buy a new car this year?» (Чи куплять вони нову машину цього року?).

Заперечні речення в Future Simple утворюються за допомогою частки «not», яка ставиться між основним та допоміжним дієсловами. Існують два варіанти написання:

  • повний «will not»;
  • скорочений «won’t».

Приклад: «He will not answer the phone» (Він не візьме трубку).

Future Progressive (Continuous)

Майбутній тривалий час використовується, щоб описати дії, які розпочнуться у майбутньому і триватимуть певний час. Форма часу використовується, коли очікувана дія запланована або ймовірна, але не є одномоментною.

Щоб сказати щось, що неодмінно станеться в майбутньому, використовуйте просту формулу: will + be + дієслово.

Приклади: «She will be studying abroad for a semester» (Вона буде навчатися за кордоном протягом семестру).

В заперечній формі речення будуються за схожою структурою, що й стверджувальні, але з однією важливою відмінністю. Між допоміжним дієсловом «will» та основним дієсловом в минулому часі («be») додається частка «not».

Приклади: «The company will not be hiring new employees» (Компанія не буде наймати нових працівників).

Питальна форма речення створюється шляхом винесення допоміжного дієслова на початок речення. Дієслово «be» займає те ж місце, що й в стверджувальних реченнях.

Приклади: «Will she be speaking at the meeting?» (Чи виступатиме вона на зборах).

Future Perfect та Future Perfect Progressive

Майбутні форми часу використовуються у випадку коли необхідно позначити дію, що розпочнеться в майбутньому та з часом закінчиться, буде тривалою чи з коротким проміжком часу. Ці категорії не дуже поширені, адже їх можна замінити на простішу конструкцію Future Simple. Однак їх необхідно знати, наприклад, якщо ви плануєте стати репетитором з англійської мови.

Future Perfect

Наказові речення в майбутньому доконаному часі утворюються за допомогою допоміжних дієслів «will» та «have». Підмет ставиться перед допоміжними дієсловами, а дієслово в третій формі – після них. Додаткові члени речення розміщуються за загальними правилами.

Приклад: «They will have finished their project by the end of this month» (Вони завершать свій проєкт до кінця цього місяця).

У заперечних реченнях Future Perfect використовується допоміжне дієслово «will», за яким йде частка «not» та інфінітив дієслова «have». Порядок інших слів залишається таким же, як і у стверджувальному реченні.

Приклад: «I will not have enough time to finish the project by tomorrow» (Я не матиму достатньо часу, щоб завершити проєкт до завтра).

Для створення питальних речень використовується допоміжне дієслово «will», яке розміщується на початку речення. Воно не впливає на порядок інших слів у реченні.

Приклад: «Will you have dinner with me tonight?» (Чи будете ви вечеряти зі мною сьогодні ввечері).

Future Perfect Progressive

Цей час немов поєднує в собі одразу всі три категорії майбутнього часу. Його форма складається з допоміжних дієслів майбутнього та завершеного часів та дієслова у формі Present Participle (-ing). Формула для розуміння: «will have been» + дієслово (с закінченням «-ing»).

Приклад: «Sara will have been waiting for her daughter from 6 till 8» (Сара буде чекати свою дочку з 6 до 8).

Створюючи заперечні та питальні речення в майбутньому доконаному часі, ми використовуємо схожу конструкцію, як і в стверджувальних. Для заперечення додаємо частку «not» після допоміжного дієслова «will», а для питальних речень – виносимо це ж дієслово на початок речення.

Розібравшись з особливостями майбутнього часу в англійській мові, ви зможете чітко та точно виражати свої думки щодо майбутніх подій. Пам’ятайте про ключові відмінності між ними, щоб правильно обирати час відповідно до контексту речення.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай