«Бомба уповільненої дії» при раку молочної залози

Здоров'я

Нещодавно вченим вдалося розібратися, чому клітини раку молочної залози, що поширилися в легені, можуть «прокидатися» через багато років і викликати невиліковні метастази.

Один із найпоширеніших типів раку молочної залози – естроген-позитивний (ER+). У таких пацієнток навіть після успішного лікування протягом багатьох років і навіть десятиліть зберігається ризик рецидиву захворювання у вигляді віддалених метастазів. Після цього часто домогтися ремісії вже не вдається, і залишається тільки хіміотерапія, щоб уповільнити прогресування захворювання. В клініці «JMC» використовують сучасні методи лікування, які дають змогу тримати перебіг хвороби під контролем досить тривалий час. Докладніше за посиланням: https://jmc.org.ua/ru/rak-molocnoyi-zalozi

13 березня 2023 року в журналі Nature Cancer опублікували результати дослідження, яке допомогло розібратися, як молекулярні зміни в легенях, що відбуваються внаслідок старіння, можуть сприяти зростанню метастатичних вогнищ.

Команда дослідників з Інституту дослідження раку в Лондоні (Institute of Cancer Research, University of London) виявила, що білок під назвою PDGF-C у легеневій тканині відіграє ключову роль у тому, чи будуть пухлинні клітини, що метастазували, залишатися неактивними, або ж «прокинуться» та призведуть до утворення метастазів.

Підвищення рівня PDGF-C призводить до пошкодження і рубцювання старіючої легеневої тканини. Це й активує «сплячі» пухлинні клітини. Вченим стало цікаво, чи можна запобігти цьому процесу, якщо заблокувати білок.

Результати експерименту

Щоб перевірити свої припущення, вчені провели дослідження на мишах з естроген-позитивним раком молочної залози. Тваринам вводили препарат іматиніб, який використовується в сучасній онкології для лікування хронічного мієлолейкозу. Терапію проводили як до, так і після розвитку метастатичного ураження. В обох групах розвиток раку легень вдалося істотно придушити.

Таким чином, відкривається перспектива для створення профілактичного лікування, яке допомогло б запобігати вторинному ураженню легень у жінок, які успішно перенесли лікування з приводу раку грудей.

Естроген-позитивні пухлини становлять до 80% випадків захворювання, а загалом рак молочної залози являє собою найпоширеніше онкозахворювання у жінок. В Україні щорічно реєструється понад 16 тисяч нових випадків. У Великій Британії, за словами авторів дослідження, захворюваність досить висока – близько 44 тисяч випадків на рік.

Доктор Френсіс Таррелл (Frances Turrell), який керував дослідженням, розповідає:

«Ракові клітини можуть десятиліттями «ховатися» в різних органах, перебуваючи в «сплячому» стані. Ми виявили, як зміни в старіючій тканині легень сприяють «пробудженню» цих клітин і виникненню метастатичних вогнищ. Також ми знайшли спосіб знешкодити ці «бомби уповільненої дії». Тепер ми постараємося розібратися, яку користь пацієнтам може принести препарат іматиніб. У довгостроковій перспективі хотілося б створити чітку схему лікування, спрямовану проти «пробудження» пухлинних клітин.»

Професорка молекулярної та клітинної біології Клер Ісаке (Clare Isacke) додає:

«Це захопливий крок уперед в нашому розумінні поширеного раку молочної залози, а також того, як і чому злоякісні клітини з цих пухлин утворюють метастатичні вогнища в легенях. Далі необхідно розібратися, як відбуваються ці вікові зміни в легеневій тканині і як вони різняться в окремих людей. Це допоможе розробити оптимальні стратегії лікування, що запобігають «пробудженню» ракових клітин.»

Поширеність раку молочної залози в сучасному світі наразі продовжує зростати, але хороша новина в тому, що це одне з найуспішніших онкологічних захворювань, яке можна вилікувати. Нині п’ятирічна виживаність на ранніх стадіях становить майже 100%. І навіть якщо рак діагностовано вже з віддаленими метастазами – це не привід опускати руки. Сучасні методи лікування часто дають змогу тривалий час тримати перебіг хвороби під контролем.


Допоможи ЗСУ



Реквізити Національного банку України


Поділитися з друзями
Скай